PETKİM işçisi patrona ve OHAL'e karşı mücadele ediyor

22.06.2017 - 09:01
Haberi paylaş

Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması sonucu mücadeleye atılan Aliağa'daki PETKİM işçileri, bir yandan patronlar bir yandan da OHAL koşullarında devletle mücadele ediyor.

Evrensel gazetesinden Turan Kara'nın hazırladığı haber şöyle:

Toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine eylemlere başlayan PETKİM işçileri önceki akşam fabrika önünde beklerken, Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, şube yöneticileri ve temsilciler ters kelepçe yapılarak gözaltına alındı. Emniyet önünde bekleyişe geçen işçilerin ısrarı sonucu sendikacılar serbest bırakıldı. Sözleşme sürecinde patronun 3 yıllık sözleşme dayatmasını, ücretler arasındaki farkı giderecek talebi karşılamamasını ve düşük zammı protesto ettiklerini hatırlatan işçiler ise eylemlere devam edeceklerini söylüyor. Kaymakam, vali, milletvekili gibi yöneticilerin sadece patronla görüştüğünü aktaran işçiler buna tepki gösteriyor.

Sendikacılara gözaltı

Patronun dayatmalarına karşı PETKİM işçileri pazartesi sabahından itibaren süresiz eylem başlatmıştı. Bugüne kadar sayısız eylem ve direnişe imza atan PETKİM işçileri sadece patronun değil, Hükümet ve polisin de baskısı ile karşı karşıya. Önceki gün fabrika önünde yaşananlar da bunun en somut göstergesi oldu. PETKİM işçileri önceki akşam fabrika önünde beklerken, Petrol-İş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay, şube yöneticileri ve temsilciler ters kelepçe yapılarak gözaltına alındı. Emniyet önünde bekleyişe geçen işçilerin ısrarı sonucu sendikacılar serbest bırakıldı.

İşçiler kuşatmayı yarmaya çalışıyor

PETKİM’de önceki gece Valinin devreye girmesi ile ilk günkü sert havanın son bulacağı ve patron temsilcisi olan işletme güvenlik amirinin işçileri kışkırtan tutumundan vazgeçeceği düşünülüyordu. İzmir Valisi işçilere, “Benim garantörlüğümde bu iş olacak deyip perşembe günü için toplantı kararı almıştı. İşçiler sabah kalktıklarında baştemsilci ve 3 temsilcinin disiplin soruşturmasına uğradığını öğrendi ve gerginlik yeniden başladı. 

PETKİM patronu ısrarla işçilerden kapıyı açmalarını ve satışı engellememelerini istedi. Sendika ise bunun sadece bir güç gösterisi olduğunu ve buna izin vermeyeceklerini ifade etti. Gün boyu süren bu bilek güreşine İzmir Emniyet Müdürlüğü, Aliağa Kaymakamı, İzmir Valisi, AKP Iğdır milletvekili de dahil oldu. 

İşçiler ve Petrol-İş Aliağa Şubesi kapıların açılmasına izin vermedi, PETKİM patronu da bütün yerel idarecileri ve milletvekillerini de devreye koyarak ısrarından vazgeçmedi. Önceki gün 18.30 civarında 2 kamyonun içeri geçmesi talimatını verdi. İşçiler kamyonların önüne geçerek buna izin vermedi, çevik kuvvet devreye girerek işçileri dağıttı. Sendika Şube Başkanı, “İşçilerle polisin karşı karşıya gelmesini istemiyoruz” derken, işçileri fabrika bahçesine alındı. Polis ise zor kullanarak, sendikacıları yerlerde sürükleyerek, şube başkanını ve yöneticileri yere yatırıp ters kelepçe takarak gözaltına aldı. 2 kamyon da fabrikadan içeri girdi. 

"Patron herkese talimat veriyor"

Sonrasını anlatan bir işçi, “Kamyonlar girdi ama içeride alacağı herhangi bir mal yoktu, sipariş anlamında. Yani kamyonlar sırf içeri girebilmek için girdiler, bir iki tur atıp çıktılar. Sonra da kamyon girmedi. Bu kadar manasız ve mantıksız bir iş için bütün işçilerin hayatını tehlikeye sokmaktan çekinmedi” dedi.

Bir başka işçi ise gün boyu hareketliliğin yaşandığını ve patronla kendileri arasındaki ücret görüşmelerine milletvekilleri, Kaymakam, Vali, emniyet, polislerin girmesini doğru bulmadığını ifade ederek, “Bir bakıyoruz Kaymakam burada, bir bakıyoruz Vali. Patron hepsini çağırıyor ama hiçbirini de dinlemiyor, herkese talimat veriyor. AKP Iğdır Milletvekili geldi bize hiçbir şey demeden müdürün odasına gitti. Ne konuştular bilmiyoruz sonrada yine bizimle muhatap olmadan buradan ayrıldı. Patronla bizim aramızdaki bu olaylara neden karışıyorlar anlamıyoruz. Patron haksız, biz de hakkımızı arıyoruz” diye konuştu.

Genel Merkez son ana kadar sessiz kaldı

İşçiler, Petrol-İş Genel Başkanı ve diğer yöneticilerin zaman zaman Şube Başkanı ile görüşmesine rağmen gözaltılar yaşanana kadar PETKİM’in önüne gelmemelerini de eleştirdi. Genel Başkan Ali Ufuk Yaşar’ın PETKİM direnişinde olmamasını Star işçileri için yapılan eylemde kendilerine sormadan anlaştığı için protesto edilmesine bağlayan işçiler, “Bize sormadan anlaştığı için tepkimizi koyduk. Ama gelip telafi etmesi gerekirken işçiye ve şubeye karşı tavır alan tutumu yanlıştı” dedi.

PETKİM nöbetindeyiz!

PETROL-İŞ Merkez Yönetim Kurulu, yaptığı açıklamayla gözaltılara tepki gösterdi. Gözaltı ve baskılarla PETKİM işçisinin mücadelesinin bitirilmek ve hakkını arayan işçinin sesinin kısılmak istendiği belirtilen açıklamada, şi ifadelere yer verildi: “PETKİM işçisi, grev yasağı kapsamındaki işyerinde işverenin bu yasağa güvenerek dayatmalarda bulunmasına karşı çıkmaktadır. Meşru eylem hakkını kullanarak hakkını aramakta ve yıllardır örgütlülüğüyle elde ettiği kazanımlarına sahip çıkmaktadır. PETKİM işçisi, sözleşme sürecinde işverenin 3 yıllık sözleşme dayatmasını, ücretler arasındaki farkı giderecek talebi karşılamamasını ve genel ücret zammı teklifini düşük tutmasını protesto etmektedir. Grev yasağı kapsamındaki işyerinde bu yasağa güvenerek hareket edenler ve işçiyi iradesi dışında Yüksek Hakem Kurulu eliyle bir sözleşmeye mahkum etmeye çalışanlar hesap hatası yapmaktadır. İşverenin dayatmalarına boyun eğmeyen PETKİM işçisi, haklarına ve örgütlülüğüne sahip çıkmaya devam edecek, meşru eylemini sürdürecektir.”

Birleşik Metal-İş Genel Yönetim Kurulu’da yaptığı açıklamayla PETKİM işçilerinin yanında olduklarını bildirdi. Metal işçilerinin PETKİM işçisiyle dayanışma içinde olacağı belirtilen açıklamada, “Birleşik Metal-İş Sendikası olarak biliyoruz ki; işverenlerin ve PETKİM işvereninin uzlaşmaz tavrı ülkenin içinde bulunduğu antidemokratik atmosferden yararlanma fırsatçılığına dayanmaktadır. İşverenin dayatmacı tutumuna karşı hepimiz PETKİM nöbetindeyiz” dendi.

Görüşme yapıldı

Patronun talebi ile dün saat 13.00’te bir görüşme yapıldı. Dün sabah fabrika önünde görüştüğümüz Şube Başkanı Ahmet Oktay, görüşmeye oturma şartlarının, PETKİM yönetimi tarafından önceki gün verildiği açıklanan Baştemsilciye 15, diğer üç temsilciye yönelik 30’ar günlük işyerinden uzaklaştırma cezalarının kaldırılması olduğunu vurguladı. Oktay, önceki gün yaşananların patronun provokatif bir tutum içinde olduğunu gösterdiğini belirtti. Gazetemiz baskıya girdiği sırada görüşme devam ediyordu.

OHAL döneminde saldırılar arttı

İşçilerin hak arama mücadelesine yönelik saldırılar, OHAL döneminde arttı. Hükümet OHAL’le birlikte grev yasaklarının kapsamını genişletti, sendikacılara sendikal faaliyet yürüttükleri için hapis ve fabrikaya yaklaşmama gibi cezalar verildi.

Grev yasağı kapsamı genişletildi

İktidarda olduğu süre boyunca 13 grevi yasaklayan AKP hükümeti, OHAL döneminde de 5 grev yasağına imza attı. 

Grevleri erteleme adı altında yasaklayan hükümet, OHAL döneminde de çıkardığı 678 sayılı KHK ile grev yasağı kapsamını genişletti ve kolaylaştırdı. Yasak için “Genel sağlığı veya milli güvenliği bozucu” gerekçesine “Büyükşehir belediyelerinin şehir içi toplu taşıma hizmetlerini, bankacılık hizmetlerinde ekonomik veya finansal istikrarı bozucu nitelikte olması” durumunu eklendi.

Sendikacılara ceza

14 TÜMTİS yöneticisine “TÜMTİS üyesi işçilerin sayısını çoğaltmak, bu şekilde aidat gelirini artırmak” ve “iş ve çalışma hürriyetini engellemek” suçunu işledikleri gerekçesiyle 1 yıl ile 6 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Ceza geçtiğimiz mart ayında Yargıtay 16. Ceza Dairesi kararı onadı.

Tekirdağ Çerkezköy’de kurulu bulunan Beks Çorap ve İç Giyim AŞ’de örgütlenme çalışmaları yürüten Öz İplik-İş Sendikasının  Trakya Bölge Başkanı Mehmet Çakır’ın fabrikaya yaklaşması mahkeme tarafından yasaklandı.

Birleşik Metal-İş’e üye işçilerin işten atılması üzerine fabrikayı işgal eden İzmir’deki AKG işçilerini, polis zorla dışarı çıkardı. 

Bültene kayıt ol