PETKİM'e geçmeye zorlanan Star Rafinerisi işçileri eylemde

12.04.2017 - 10:16
Haberi paylaş

SOCAR'ın, Star Rafinerisi’nde çalışan işçileri PETKİM bünyesine almak istemesine karşı PETKİM ve Star işçileri fabrika önünde direnişe başladı.

Azerbaycan devlet şirketi SOCAR’ın sahibi olduğu PETKİM’de hareketli günler yaşanıyor. Bunun nedeni ise patronun halen inşaatı süren Star Rafinerisinde sendikasız bir çalışma düzeni kurmak istemesi. Bunun adımı olarak şu an PETKİM’de çalışan ve inşaatın bitmesinin ardından Star’a geçecek olan Petrol-İş üyesi 132 Star Rafinerisi işçisine “12 Nisan’a kadar PETKİM bünyesine geçin ya da işten atarız” dayatmasında bulunuldu. Patron, diğer yandan Star Rafinerisine sendikasız çalışmak üzere yeni işçi almak için duyuru yapıyor. PETKİM işçisine ise 3 yıllık ve işçi haklarını geriye götürecek bir sözleşme dayatan SOCAR’ın sendikasızlaştırma politikası işçilerin sabrını taşıdı. Önceki gün uyarı amacıyla yarım gün eylem yapan PETKİM işçileri, dün sabah da işyeri kapısı önünde yine uyarı amacıyla 1 saat eylem yaptı. Sabah vardiyası işçileri daha sonra üretime başlarken, diğer vardiyaların işçileri ise işyeri içinde mal çıkarılmasını engelleyerek satışları durdurdu.

Patron eylemlere hazırlık yapıyor

SOCAR yöneticileri ise daha önce yaptıkları gibi işçilere attıkları maillerle sendika düşmanlığı yaratmaya çalışıyor. Maillerde işçilerin hak arama mücadelesi için “Hukuka aykırı, iş süreçlerini aksatan, hakaret, tehdit, suçlama ve saygısızlık içeren söylemlerle dolu, karşılıklı güven ve diyalog zeminini son derece zedeleyen eylemler” dendi. 3 yıllık sözleşmeyi ise kırmızıçizgisi ilan eden SOCAR, bu konuda adım atılması halinde ücretlerin tartışabileceklerini söyledi.

"10 günlük mal depolarsa 20 gün eylem yaparız"

Patronun hakkını arayan işçiyi düşman gibi gördüğünü dile getiren işçiler, “Onların istediği hiçbir şeye ses çıkarmayan, sürekli boyun eğen, ırgat gibi işçiler” dedi.

Satışı durdurarak hak elde edebildiklerini anlatan işçiler, patronun ise işçilerin iradesini kırarak, mücadeleyi ve sendikayı bitirmeyi amaçladığını anlattı. “İşveren bu sene tedbir almak amacıyla İzmir, Manisa ve İstanbul’da kiraladığı depolara 4-5 gün boyunca mal çekerek direniş süresini uzatmayı, belki de bu süre içinde sözleşme için Yüksek Hakem Kurulu kararını aldırmayı planlıyor” diyen işçiler, patronun kötü niyetli davrandığını anlattı. İşçiler şu uyarıda bulundu: “Eğer gerçekten 3 yıl ve diğer taleplerinde ısrarcı davranacak, bizim taleplerimizi görmezden gelecek ve onlar eylem yapsa da ben mal stoklar olası bu eylemini durdururum veya kırarım diye düşünüyorsa öncelikle iş huzuru ve iş barışını hedef alıyor demektir.” 

Ne olmuştu? 

Geçtiğimiz günlerde SOCAR şirketi, TİS sürecinde Star Rafinerisi'nde çalışan işçileri işten atmayla tehdit ederek PETKİM'E geçmeye zorladığı için, PETKİM ve Star Rafinerisi’nde örgütlü olan Petrol-İş Aliağa Şubesi açıklama yaparak bu dayatmanın kabul edilemeyeceğini söylemişti.

PETKİM önünde yapılan açıklamada konuşan Petrol-iş Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay "Bizler toplu sözleşmelerimizi masada bitirmek isterken bu sabah SOCAR yönetimi Star rafinesinde çalışan arkadaşlarımıza mail atarak: “Hepiniz 11 Nisan itibariyle PETKİM kadrosuna geçeceksiniz eğer geçmezseniz ayın 12 si itibariyle hepinizin iş akdi feshedilecektir. Bizlerin iyi niyetine rağmen işverenin bu tavrı asla affedilemez. Geçtiğimiz Cuma hem PETKİM hem Star rafinerisinin toplu sözleşmesi için işverenle görüşme yaptık. Orada bu konuyu gündeme getirmediler. Masada farklı üyelerimize farklı konuşamayacaklar. O toplantıda konuşulanları yalanlıyorlar” demişti.

Bültene kayıt ol