Kürdistan'daki 1 Mayıs mitinglerinde çözüm çağrısı

01.05.2016 - 16:42
Haberi paylaş

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs için Diyarbakır, Van, Malatya, Dersim, Batman ve Bitlis'te miting düzenlendi.

Diyarbakır

Diyarbakır'daki 1 Mayıs mitingi 5 Haziran Meydanı'nda yapıldı. Suruç, Ankara ve 5 Haziran'da Diyarbakır'da katledilenlerin anısına saygı duruşu ile başlayan mitingde, Demokratik Bölgeler Partisi Eş Başkanı Kamuran Yüksek ve Halkların Demokratik Partisi Grup Başkan Vekili Çağlar Demirel konuştu.

Hak ve özgürlüklerin bedel verilmeden kazanılmadığının altını çizen Yüksek, "Bizim daha fazla mücadele etmemiz ve hak özgürlük alanını daha fazla genişletmemiz gerekiyor. Bugün binlerle alandayız ama milyonlarla alanlara çıkarsak işte o zaman egemen sınıfı geriletebilir ve insanca yaşayabileceğimiz koşullara ulaşabiliriz" dedi.

Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün Kürt sorununun çözümü için vazgeçilmez olduğunun altını çizen Yüksek, "Mandela gibi özgür olması ve çözümü yürütmesi gerekiyor. Ezilen ve öteki kabul edilen herkesin özgürleşeceği bir projeyi hayata geçirmek gerekiyor. Kürt halkının Ortadoğu'yu değiştirecek kapasitede olduğunu herkes biliyor. Kurt halkı kendini özgürleştirdiği gibi Ortadoğu'yu da özgürleştirecektir" dedi.

Van

Van'daki 1 Mayıs mitingi "Savaşa, sömürüye, yoksulluğa ve faşizme karşı" sloganıyla Musa Anter Barış Parkı'nda yapıldı.

Saygı duruşunun ardından Tertip Komitesi adına konuşan Ömer Tekin, emekçilerin mücadelesinin süreceğini belirtti.

HDP Van milletvekili Lezgin Botan da Kürt halkının zor bir süreçten geçtiğini ve büyük bir zulüm ile karşı karşıya kaldığını belirtti. Botan, "Şimdi uyguladıkları kirli savaş politikaları için hendekleri gerekçe yapıyorlar. Uğur Kaymaz, Ceylan Önkol katledildiğinde, Roboski'de, Suruç'ta hendek mi vardı? Bizler halklar ve emekçiler olarak faşizmin açtığı hendekleri hep birlikte kapatacağız" diye konuştu.

Malatya

Malatya'da işçi ve emekçiler Emeksiz alt kavşağından Emeksiz üst kavşağına yürüdü. 10 Ekim anısına saygı duruşu ile başlayan anmada, Ankara'da katledilenlenin isimleri okundu, kitle "Burada" yanıtını verdi.

DİSK Temsilcisi Halil İbrahim Akyol, 1 Mayıs'ın bir direniş günü olduğunun altını çizdi ve ekledi: "1 Mayıs özgürlük, eşitlik ve kardeşlik demektir. 1 Mayıs eşit haklarla bir arada yaşamak demektir. 1 Mayıs insanca yaşanılan bir Türkiye demektir."

KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Malatya Şube Başkanı Tarık Kaya birlikte mücadele etmeye, acıyı ve aşı paylaşmaya devam edeceklerini söyledi.

Dersim

Dersim'de 1 Mayıs mitingi sendikaların, siyasi partilerin ve kitle örgütlerinin çağrısıyla Seyit Rıza Meydanı'nda yapıldı.

Tertip komitesi adına konuşan Eğitim-Sen Dersim Şube Başkanı Süleyman Güler, AKP'nin kıdem tazminatını gasp etmek ve kiralık işçi uygulamasını yaygınlaştırmak istediğini belirtti. Kürt sorununda şiddet politikasının sonuçlarına dikkat çeken Güler, yaşam ve iş güvencesi için mücadele edeceklerini vurguladı.

DİSK Genel-İş GYK Üyesi Mehmet Salih Doğrul ise savaş politikalarıyla Cizre ve Sur gibi ilçelerin yerle bir edildiğini hatırlattı ve savaş politikalarına son verilmesi çağrısı yaptı.

HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, saldırılara karşı Silopi ve Artvin'in mücadeleyi ortaklaştırması gerektiğini belirtti.

Batman

Batman'daki 1 Mayıs mitingi 16 Mayıs Şehir Stadyumu önünde yapıldı. Petrol işçilerinin yoğun olarak katıldığı mitinge HDP milletvekilleri Saadet Becerikli ve Ayşe Acar Başaran da katılarak emekçilerin yanında yer aldı. Alana "Çatışma değil barış için yaşasın 1 Mayıs", "Anadilde yaşam hakkı için yaşasın 1 Mayıs" pankartları ile Cizre'de katledilen SES üyesi Aziz Yural ile Cizre Halk Meclisi Eş Başkanı Mehmet Tunç'un fotoğrafları asıldı.

Tertip komitesi adına konuşan Batman Genel İş Sendikası Eş Başkanı Narin Erol, işçilerin birliği sağlanırsa halkların da kardeşliğinin sağlanacağını belirtti. Tüm işçilere birlik ve mücadele sözü verdiklerini söyleyen Erol, "Direnenler kazanacak" diye konuştu.

Petrol İş sendikası Genel Merkez Yöneticisi Mustafa Mesut Tetik ise Aziz Yural ve Mehmet Tunç'u andı. Tetik, barışın tesisi için birlik olunması gerektiğini belirtti.

Bitlis

Bitlis'teki miting Gökmeydanı'nda yapıldı. Kutlamanın yapılacağı alana yaklaşık 500 metre uzaklıkta bulunan 100. Yıl Atatürk Ortaokulu bahçesinde bir araya gelen kitle, "1 Mayıs insanca özgürce kardeşçe yaşamak için" yazılı pankart ile alana yürüdü.

(ETHA)

Bültene kayıt ol