Türkiyeli ve Suriyeli inşaat işçileri birlikte mücadele etti, kazandı!

22.09.2015 - 09:24
Haberi paylaş

Garanti Konut’un Kayseri Sümer mahallesindeki inşaat işini yapan taşeron bir firma, çalıştırdığı Türkiyeli ve Suriyeli işçilerin alacaklarını vermeyince işçiler Garanti Konut ofisi önünde açıklama yaptı. Açıklama sonrası taşeron firma işçilerin alacaklarını ödedi. İşçiler ise “Türkiyeli ve Suriyeli işçiler olarak haklarımızı beraber kazandık” dediler.

İşçiler adına açıklamayı yapan Emrah Erdoğan, “Bizler Garanti Konut bünyesindeki taşeron firmadan 6 aydır doğru dürüst ücret alamıyoruz. Bayram geldi çocuklarımıza daha elbise ve ayakkabıyı bırakın şeker dahi alamadık. Bu hangi vicdana sığar? Patronlara sesleniyoruz. Hani dindardınız, hani eşitliği savunuyordunuz. Ne oldu? İşçiye gelince 5-6 işçinin 6-7 bin lirasıyla ma zengin olacaksınız? Maaşları bankadan bile yatırmayıp vergi kaçırarak nasıl dindar olacaksınız? Benim ve arkadaşlarımızın rızkını çalarak mı?” diye konuştu.

İşçiler kazandı

Açıklama sonrası Garanti Konut ofisi önünde oturma eylemi yapan işçiler, taşeron firma yetkililerinin gelmesini bekledi. Gelen firma yetkilileri, kendilerinin taşerona ödeme yaptıklarını, firmanın yapacağı bir şey olmadığı iddiasında bulundu. Herkesin bir diğerini suçladığını ve kimsenin parayı ödemeye yanaşmadığını belirten işçiler, haftalardır bu şekilde oyalandıklarını söyledi. Oturma eylemi sonrası taşeron firma yetkilileri gelerek, bir yanlış anlaşılma olduğunu ve işçilerin parasının ödeneceğini ifade ettiler. Yapılan açıklama ve eylem sonuç vererek işçiler bir süredir alamadıkları ücretlerini aldı.

Birlikte mücadele

Ücretlerini aldıktan sonra Evrensel gazetesine demeç veren işçiler, “Bir süredir çalışıyoruz. Türkiyeli ve Suriyeli işçiler olarak birlikte çalıştık. Suriyeliler daha kötü koşullarda çalışıp daha az ücretle anlaşıyorlar. Ama yine de paralarını alamıyorlar. Kirasını ödeyemeyen arkadaşlarımız var. Birbirimize borç veriyoruz. Bu eylemi de beraber konuşup karar aldık. Birlikte çalışıyoruz, birlikte mağdur olduk. Eylem yaptık birlikte kazandık.” dedi. Alacaklarını istedikleri dönemde taşeron firma ve firmanın işini yapan kişinin hakaret ve tehditlerine maruz kaldıklarını belirten işçiler, “Telefonlarımıza çıkmadılar, gittik ofislerinden kovdular. Eylem yapınca sonuç aldık” dedi.

Bültene kayıt ol