KESK: “Geçici hükümetle TİS olmaz”

04.08.2015 - 09:28
Haberi paylaş

Kamu emekçileri için toplu sözleşme başlarken, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, TİS görüşmelerinin ertelenmesi gerektiğini belirterek "Geçici ve yetkisiz AKP hükümetiyle TİS olmaz" dedi.

Kamu emekçilerinin 2016-2017 ekonomik ve sosyal haklarını kapsayan 3. Dönem Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmelerinin yapılacağı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı (ÇSGB) önüne yürümek isterken polis saldırısına maruz kalan emekçiler, saldırıya rağmen Bakanlık önüne ulaştı. Bakanlık önünde açıklama yapan KESK Eşbaşkanı Lami Özgen, AKP ile Memur-Sen arasında 2013 yılında olduğu gibi ikinci bir “satış sözleşmesi” imzalanacağını söyleyerek görüşmelere tepki gösterdi. Özgen, “Tüm engellemelere rağmen onların ikinci bir ‘satış sözleşmesi’ni yapma süreçlerine müdahale edeceğiz, engelleyeceğiz” dedi.

Yine biber gazı

KESK üyeleri, Memur-Sen ile geçici AKP hükümeti arasında imzalanacak olan TİS görüşmeleri öncesi Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi önünde bir araya gelerek, görüşmenin yapılacağı ÇSGB önüne yürümek isteyince polis saldırısına uğradı. Polis, Eğitim Sen Genel Başkanı Kamuran Karaca, KESK Eşbaşkanı Şaziye Köse, SES Eş Genel Başkanı İbrahim Kara ve HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan’ın da aralarında bulunduğu kitleye biber gazı sıkıp, saldırdı. Onlarca KESK üyesi yaralandı. KESK yöneticisi İlhan Yiğit ve BES şube yöneticisi Sinan Ok gözaltına alındı.

AKP’nin 13 yıllık uygulamalarına boyun eğmeyeceğiz, diyen Özgen, “Geçici AKP hükümeti, kaos yaratmak için toplumun bütün kesimlerinin karşı karşıya getirmek istiyor. Bu savaş hükümeti, yetkisiz olmasına rağmen emekçilerin 2016-17 dönemini kapsayan ekonomik, sosyal, özlük ve mesleki haklarını TİS masasında bağıtlama hakkına sahip değildir. Çünkü bu hükümet geçicidir” dedi. Konuşmasının ardından Özgen ve beraberindeki heyet görüşmelere katılmak üzere ÇSGB’ye girdi. 

HDP: KESK’in talepleri kabul edilsin

HDP, KESK’in TİS taleplerinin kabul edilmesini istedi. Geçici AKP hükümetini yeni hükümet kuruluncaya kadar TİS görüşmelerini ertelemeye ve kamu emekçilerinin demokratik taleplerini karşılamaya çağırdı. Kamu emekçilerinin ekonomik, demokratik, sosyal ve özlük haklarıyla ilgili ileri sürülen taleplere desteklerini açıklayan HDP, sendikal örgütlenme özgürlükleri önünde engel oluşturan 4688 sayılı yasanın değiştirilmesi için Meclis’e yasa değişikliği teklifi sunacaklarını duyurdu.

Hükümet masaya teklifsiz oturdu

ÇSGB’de yapılan 3. Dönem TİS ilk görüşmesi sona erdi. Görüşmede, Kamu İşveren Heyeti’ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Kamu Görevlileri Sendikaları Heyeti’ne ise Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın başkanlık yaptı. Görüşmede, Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk ve KESK Genel Başkanı Lami Özgen de masada yer aldı. Görüşmelerin gergin geçtiğini belirten Özgen, hükümetin herhangi bir teklifi olmadığı için TİS tekliflerine yönelik bir değerlendirmenin yapılmadığını, ancak KESK’in kendi teklifini sunduğunu söyledi.

Bültene kayıt ol