Muharrem İnce'den Suriyeli mültecilere yönelik ırkçı açıklama

25.05.2018 - 09:17
Haberi paylaş

Dün akşam canlı yayında gazetecilerin sorularını yayınlayan CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, Suriyeli mültecilere yönelik ırkçı bir demeç verdi.

Projelerine nasıl kaynak bulacağıyla ilgili soruya "40 milyar dolar Suriyelilere harcarsanız... Suriyelileri davul zurna ile uğurlarız, 40 milyar dolar size kalır" diyerek yanıt veren Muharrem İnce, bunun yanı sıra Suriyelileri bayramda ülkelerine geri gönderdikten sonra sınırı kapatmayı savundu:

"Bakın şu yanlış; bayramda gidiyor 72 bin kişi, bir hafta 10 gün kalıyor, sonra geri dönüyor. Yok böyle bir dünya. Eğer sen gidip 10 gün kalıp geri gelebiliyorsan kal orada devamlı. Ne diye geliyorsun, tatile mi geliyorsun? Böyle bir yapı yok. Laubali bir devlet yönetimi. Akılsız bir dış politika, eğitim en rezil ettikleri konu. Türkiye itibarı yerlerde sürünüyor. Yazıktır bunlara. Devlet yönetimi ciddiyet, bir incelik ister. 4 milyon Suriyeli Türkiye'de, bayramda 72 bini tatile gidiyor Suriye'ye, sonra geri geliyor. Demek ki şartların uygun. Ne diye geliyorsun benim ülkeme? Gittikten sonra kapatırım kapıyı kalırsın. Burası aş evi mi? Benim ülkemin insanları işsiz. 1800 yabancı şirket 2017'de kapatmış gitmiş, çekler senetler ödenmiyor. Dükkanlar kapalı, siftah yapamıyor, emekli geçinemiyor."

AKP hükümeti ise Suriyeli mültecilerin karşısına sınırda dünyanın en büyük duvarını örmekle övünüyor. AKP bir yandan da AB ile ırkçı geri kabul anlaşmasını imzalamıştı.

Cumhurbaşkanı adaylarından yalnızca Selahattin Demirtaş, 2015 yılında mültecilerin istedikleri kadar kalabileceklerini ve dilerse vatandaş olabilmeleri gerektiğini savunmuştu.

Bültene kayıt ol