Nurdan yoldaş mücadelemizde yaşayacak

19.04.2018 - 11:55
Haberi paylaş

Sosyalist İşçi gazetesi, geçen hafta yitirdiğimiz Nurdan Düvenci Tarkan'ı andı.

DSİP’in kurucu kadroları arasında yer alan ve 1990’lı yılların başından itibaren gazete formatında yayınlanan gazetemizin yazı kadrosunda yer alan Nurdan Düvenci’yi geçirdiği beyin kanamasının ardından 13 Nisan’da kaybettik.

Nurdan Düvenci 1990’lı yılların başından itibaren gerçek marksist geleneğin savunulması için büyük bir enerji harcadı. Doğu Bloku rejimlerinin yıkıldığı dönemde sol içinde artan karamsarlığa karşı aşağıdan sosyalizm geleneğinin açıklama gücüyle yanıtlar verilmesinde, Tony Cliff’in Rusya’da Devlet Kapitalizmi kitabında sergilediği yöntemle teorinin ve hareketin merkezine işçi sınıfının konumlandırılması mücadelesinde Nurdan Düvenci benzersiz bir rol oynayan kadrolar arasında yer aldı.

Nurdan yoldaş tanışan herkesin üzerinde hemen anlaşacağı gibi nazik, sevecen, cesur, kararlı ve ısrarlı bir devrimciydi. Örgütlü sosyalizm mücadelesinde sürükleyici bir rol oynamak için gerekli olan bütün özellikler Nurdan Düvenci’de vardı. Bu özellikler arasında örgütlenme süreçlerinin ayrıntılarını düşünmek ve teorik kavrayışla bu ayrıntılar arasında uygun bağlantıları kurmak, Nurdan’ın başarıyla altından kalktığı işlerdendi.

Sosyalist İşçi’nin hem içeriği hem de çıkış süreciyle ilgili bir çok fikri vardı Nurdan’ın. Gazetemizde bu fikirler doğrultusunda adım atmaya başlamıştık.

Nurdan yoldaşımızın iki önemli özelliği daha vardı. Mücadeleye başladığı ilk günden itibaren kadınların özgürlüğü mücadelesinin kopmaz bir parçası olmuştur. Sadece 8 Mart’larda değil, yılın her günü kadınlar üzerindeki baskıya karşı işçi sınıfını birleştiren bir mücadelenin önemine sürekli vurgu yapmıştır. Her işyerine kreş talebindeki ısrar, Nurdan’ı tanıyanlar tarafından mutlaka işitilmiştir. Kadınların yaşadığı baskıyla kadın işçilerin maruz kaldığı katmerli sömürü arasında kurduğu bağlarla mücadele arkadaşlarının perspektiflerini geliştirmesine sürekli yardım etmiştir.

Nurdan yoldaşın bir diğer özelliği ise örgütlü bir sosyalist olmasıdır. Liseyi bitirmesinin hemen ardından, üniversite yıllarının en başında örgütlü bir sosyalist olarak devrimci mücadeleye katıldı Nurdan. Örgütlü mücadelenin, kolektif dayanışmanın kuru sözlerden ibaret olmadığını mücadele dolu yaşamıyla gösterdi.

Anısı mücadelemizin her bir gününde yaşayacak.

(Sosyalist İşçi) 

20 Nisan Cuma günü İstanbul'da Nurdan Düvenci Tarkan'ı anma toplantısı

Bültene kayıt ol