Barış isteyen akademisyenlere destek yağıyor: CHP hariç!

13.01.2016 - 21:29
Haberi paylaş

Tayyip Erdoğan'ın "aydın müsveddesi" dediği, faşist Sedat Peker'in tehdit ettiği, YÖK'ün "harekete geçtiği" barış isteyen akademisyenlere destek mesajları yağıyor. CHP ise "bildirinin arkasında olmadıklarını" duyurdu.

TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından yapılan yazılı basın açıklamasında, "Akademisyenlerin, aralarında yer alan meslektaşlarımızın yanındayız.Akademisyenleri, meslektaşlarımızı sevinçle kucaklıyor, üstümüze düşen sorumluluğu üstlenmeye hazır olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz. Sessiz kalmayacağız, biz de bu suça ortak olmayacağız!" denildi.

Yazar Murathan Mungan da Twitter üzerinden yayınladığı mesajında, "Ama'sız fakat'sız eğer'siz: Bu suça ortak olmayacağız! Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin yanındayız. BarışİçinEdebiyatçılarİnisiyatif" dedi.

Bağzı Üniversiteliler grubundan sonra Özyeğin Üniversitesi öğrencileri de "Hocalarımızın yanındayız" diyerek barış taleplerini yineledi.

Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin yaptığı “Barış Çağrısı”nın hedef gösterilmesine karşı Barış İçin Edebiyatçılar İnsiyatifi kuruldu ve bir açıklama yayımlandı. Açıklamada "Düşünce ve ifade özgürlüğünün engellenmesini reddediyoruz. Eşitlik ve barışın yanındayız. Yaşam hakkının yanındayız. Özgür düşüncenin yanındayız. Ama’sız fakat’sız eğer’siz: Bu suça ortak olmayacağız! Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi’nin, yanındayız" ifadeleri yer aldı.

Bir yurttaş inisiyatifi olarak barisadestekblog.wordpress.com adresinde başlatılan imza kampanyasında ise "Biz, aşağıda imzası bulunan yurttaşlar olarak, katliamların durması ve kalıcı barışın sağlanması çağrısıyla akademisyenler tarafından imzalanan metne desteğimizi bildiriyor, her türlü tahribatın tazmin edilmesini, müzakere ortamının sağlanmasını, katliamların durdurulmasını ve kalıcı barış için somut adımlar atılmasını talep ederek, bu hususta üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeyi taahhüt ediyoruz. Sessiz kalmayacağız, biz de bu suça ortak olmayacağız!" denilerek akademisyenlere ve barışa sahip çıkıldı.

Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP) tarafından akademisyenlere destek için yayımlanan açıklamada, "Biz Toplumsal Dayanışma İçin Psikologlar Derneği (TODAP) olarak, akademik özgürlüğe, ifade özgürlüğüne ve can güvenliğine yönelik bu tehditlere ve baskılara karşı çıktığımızı, Barış İçin Akademisyenler Girişimi'nin "barış ve müzakere" çağrısına destek verdiğimizi ve kendileriyle dayanışma içinde olacağımızı kamuoyuna beyan ediyoruz" denildi.

Eğitim-Sen de operasyonların devam ettiği illerdeki ablukanın son bulmasını talep ettikleri için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve iktidara yakım kesimlerin hedef tahtasına koyduğu ‘Barış için akademisyenler‘ oluşumuna destek mesajı yayınladı.

Açıklamada “Eğitim Sen olarak, öncelikle bildiriye imza atan tüm akademisyenlerin can güvenliğinin sağlanmasını talep ediyor, bunun sağlanması için de tüm gücümüzle hareket edeceğimizin bilinmesini istiyoruz! Bildiriye imza atanlara yönelik tehditleri göğüsleyebilmek için örgütlü gücümüzle gerekli desteği sunacağımızdan, tehdit ve nefret içerikli yayın yapan ulusal ve yerel medya kuruluşları hakkında hukuki girişimlerde bulunacağımızdan kimsenin şüphesi olmamalıdır!” ifadeleri yer aldı.

 

 

CHP: "Bildirinin arkasında değiliz"

Savaş politikalarına sınırötesi operasyon tezkerelerini destekleyerek katkıda bulunan ana muhalefet partisi CHP ise bunca desteğin içinde yer almamayı tercih etti.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun parti olarak destek verdiklerini açıkladığı 'Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi'nin bildirisine ilişkin CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç "Parti olarak bu bildirinin arkasında değiliz. Ben partinin sözcüsüyüm" dedi.

Bültene kayıt ol