Ufuk Uras: "2015 halkların kardeşliğinin yılı olacak"

13.01.2015 - 13:29
Haberi paylaş

İstanbul eski milletvekili, YSGP Parti Meclisi üyesi Ufuk Uras, 2015’in temel politik gündemlerini anlattı. Uras, yeni yılın barış yılı olacağını umut ettiğini söyledi.

Sosyalist İşçi gazetesinin Uras'la yaptığı röportaj şöyleydi:

Çözüm sürecinin gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz? Nasıl ilerleyecek sizce? Umutlu olmalı mıyız?

Ufuk Uras: 2015’in barış yılı olacağını umut ediyoruz. Newroz öncesi somut adımların atılması gerekiyor. Akil insanların raporları dahil her çalışma, bir barış anayasasının gerekliliğini ortaya koyuyor. Siyasi elitlerin yukarıdaki diyalog ve müzakeresi karşısında aşağıdan “Barışa söz ver” gibi bir inisiyatif bu açıdan çok kıymetli. Sürecin, satrançtaki atın hareketi gibi gelgitleri olacaktır. Sürece katkımız ölçüsünde umutvar olmayı hak ediyoruz.

Bazı yazarlar bir yandan çözüm süreci devam ederken bir yandan da AKP’yle mücadele etmenin, aynı anda imkansız göründüğünü düşünerek çözüm sürecine karşı çıkıyor. Siz bu durumu nasıl ele alıyorsunuz?

Bu kategorideki kişiler, zaten AKP karşısında mücadele de etmiyorlar. Mızmızlanmak ya da küskün olmak, muhalif olmak anlamına gelmiyor. AKP’ye aşık olanların yanında, eskiden aşık olup da hayal kırıklığına uğrayan yaralı ve kırık kalpler bunlar; yanlış strateji ve taktikleriyle AKP’ye güç katıyorlar. Bir de bizler gibi, aşkla AKP’ye karşı alternatif yaratmaya çalışanlar var. Barış olursa demokrasi de adalet de olur. Mandela’ya “Irkçılarla müzakere olur mu?” diye sürece taş koyan alçaklardan hatırladığınız bir kişi var mı? Ama sonunda Mandela haklı çıktı, biz de haklıyız ve sonunda mutlaka kazanacağız. Hayatında bir kez olsun Cumartesi Anneleri’nin yanında olmayanlar, şimdi failimeçhul cinayetleri koz olarak kullanıyorlar. Bunca bedel ödemiş Kürt hareketinin hassasiyeti konusunda ahkam kesmek hakkını kendilerinde görüyorlar. Kürt siyasi hareketi, Cumartesi annelerinin, Roboski analarının evet demediği bir sürecin parçası olamaz. Aksini ima etmek kirli propogandanın parçası olmaktır. Bu siyasi gurmelerin çoğu zaten “bas-geç” utanmazlığının parçası oldular. Bizler ise basmadık ve geçmedik, elbette yine haklı çıktık.

2015 genel seçimlerine nasıl bir siyasal manzara içinde giriyoruz? Seçimlere nasıl hazırlanmalıyız?

2015 genel seçimleri “Yeni Bir Yaşam”a çağrı yapan ve ana muhalefet partisi olan HDP’nin seçimi olacaktır. Oyunu yükseltecek tek parti olarak HDP bir tarafta, yurttan sesler korosu diğer tarafta kalacaktır. Kılıçdaroğlu’nun da Bahçeli’nin de tatile Ekmeleddin İhsanoğlu’nun yanına gidecek olmalarını tahmin etmek kehanet olmasa gerek.

O yüzden Haziran Hareketi gibi orta yolcu çizgilerin safını belirlemeleri ve barış cephesini tercih etmelerini temenni ederiz. Gezi’nin yeni yaşam çağrısı, HDP-HDK’da somutlanmıştır, CHP’nin labirentlerinde değil.

Bu yıl Ermeni soykırımının 100. yılı. 100. yıl tartışmalarında alınacak politik tutumlar neler olmalı?

Ermeni Soykırımı’nın yüzüncü yılı öncelikli konumuzdur. Soykırımla yüzleşme ve somut kazanımlar elde etmenin mücadelesini gerçekleştirmek gerekir. Her 24 Nisan anmalarında karşımıza çıkan Kemalist-Stalinist-Özel harpçı çetelerin İttihat Terakki’nin bayrağını salladırmalarına inat, Hrant’a sözümüzdür, 2015 halkların kardeşliğinin yılı olacaktır. Toplumun bu yüzleşmeyi kendi sivil hafızasında yaptığını biliyoruz. Artık sıra resmi hafızadadır.

Bültene kayıt ol