Birleşmiş Milletler Haber Merkezi, yıl içinde yaşanan önemli gelişmelerin değerlendirildiği “2022 Yıl Sonu Raporlarının” ilkinde mülteciler konusunu işledi.
2022 yılında çatışma, şiddet, insan hakları ihlalleri ve zulümden kaçanların sayısının 100 milyonu geçtiği kaydedildi.
Birleşmiş Milletler verilerine göre bu sayı 2021 yılında 90 milyondu. BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi gelinen noktayı, "hiçbir zaman kırılmamış olması gereken bir rekor" olarak ifade etti.
Bu yıl Avrupa'ya ulaşmaya çalışırken çıktıkları tehlikeli yolculukta hayatını kaybeden veya kaybolan kişi sayısı bir önceki yıla göre ikiye katlanarak 3 bin kişiyi aştı.
Ukrayna, Etiyopya, Burkina Faso, Suriye ve Myanmar başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde yaşanan şiddet ve uzun süre devam eden çatışmalar mülteci sayısını arttırdı.
Binlerce umutsuz göçmen, hayatlarını insan tacirlerinin ellerine teslim ederek, Avrupa’ya ulaşmak umuduyla, çoğunlukla ölüm ve trajediyle dolu tehlikeli yolculuklara çıktılar.
Yemen’de 4,3 milyon kişi yerlerinden edildi
Yemen'de Suudi Arabistan’ın liderliğindeki hükümetle Husiler arasında uzun süredir devam eden çatışmaların başlamasının üzerinden yedi yılı aşkın bir zaman geçti.
BM’nin yaptığı değerlendirmede savaşın bölgede insani bir felakete yol açtığı, 4,3 milyondan fazla kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı belirtildi.
Yemen’de yaşanan trajediye rağmen ülke, Afrika Boynuzu’ndaki ülkelerden kaçan mülteciler için bir varış ve transit noktası olmaya devam ediyor.
Beş milyon çocuk savaşsız bir Suriye’yi tanımıyor’
BM’nin yılsonu değerlendirmesinde, Suriye'de 11 yıldır devam eden savaşın hayatları alt üst ettiği, ülkede doğan yaklaşık beş milyon çocuğun savaşsız bir Suriye’yi hiç tanımadığı vurgulandı.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Temsilciliği, "Suriye’yi terk eden mültecilerin dönüşüyle ilgili beklentiler şimdilik umut verici görünmüyor. Suriye'de dönüşe elverişli bir ortam açıkçası hala görünmüyor” dedi.
Arakanlı Müslümanların Myanmar'dan kaçışı sürüyor
Birleşmiş Milletler 2022 değerlendirmesinde, Myanmar’da beş yılı aşkın bir süredir yüzbinlerce Arakanlı Müslümanın askerler tarafından zulme uğramasıyla evlerini terk ederek komşu ülke Bangladeş’e sığındıkları belirtildi.
Raporda en az bir milyon Arakanlının komşu Bangladeş’teki Cox's Bazar mülteci kampında güç şartlar altında yaşamak zorunda kaldığına dikkat çekildi.
Ukrayna’da 7,8 milyon kişi mülteci oldu
Rusya'nın 24 Şubat'ta 2022’de başlayan Ukrayna işgali 2023 yılında da devam etmesi muhtemel görünüyor. Ukrayna işgalinden tam 10 ay sonra, Aralık ayına kadar Avrupa'da 7,8 milyondan fazla Ukraynalı mülteci kayıtlara geçti.
BM raporunda, savaşın başlamasından hemen sonra BM kuruluşlarının destek sağlamak için seferber olduğu, yaşanan geniş çaplı mülteci krizinin koordine edildiği, Ukrayna’nın komşusu Polonya'da, ülkeye sığınan mültecilerin kayıt altına alınarak, barınma ve insani yardım sağlandığı belirtildi.
Umut ışığı var mı?
Birleşmiş Milletler yaşanan trajedi ve zorluklar arasında bir umut ışığı da olduğunu belirtti. Aralık ayında hükümetlerin savaş ve insan hakları ihlalleri sebebiyle yerlerinden olanlara destek için 1,13 milyar dolarlık rekor düzeyde yardım sözü açıkladığını hatırlattı.
BM Mülteci Yüksek Komiseri Filippo Grandi şunları söyledi: “Çatışma, iklim acil durumu ve diğer krizlerin sonucunda yerlerinden olmuş olan insanlar daha önce benzeri görülmemiş ihtiyaçlarla karşı karşıya. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği bu zor günlerde onlara destek olmaya devam ediyor, bu önemli bir umut ışığı.”