Kim daha millî?

09.12.2017 - 05:46
Roni Margulies
Haberi paylaş

Memlekette millî olmak iyice zorlaştı vallahi. Yani millî olmak kolay da, millî olunca ne yapmak gerektiğine karar vermek zorlaştı.

Biz (yerli olmakla birlikte) millî olmadığımız için millîliğin ne kadar zahmetli bir hâle gelmiş olduğunu tam kavrayamıyoruz sanırım. Ben de yeni kavradım, geçtiğimiz hafta içinde okuduğum iki haber sayesinde.

Önce, Sayın Cumhurbaşkanı'nın bir konuşmasının millîliğine hayran kaldım:

"Şu Kars Kalesi'nden bakınca bu şehre hayran olmamak mümkün değil. [Kars nereden çıktı demeyin, adam Kars'ta konuşurken söylemiş bunları.] Biz ne zaman eğildik ki? Beşer planında kimsenin karşısında bugüne kadar eğilmedik. Biz sadece ve sadece rükuda ve secdede eğildik, başkası asla. Ben inanıyorum ki hiçbir zaman ne paranın ne pulun ne de beşeri bir ilişkinin önünde eğilmeyeceksiniz. Eğilirseniz hakkım helal değil.

Birileri Amerika'ya gider, birileri batının değişik ülkelerine gider, ama bu ülke sahiplerine kalır. Kimisi Hans'ın kulu kölesi oluyor, kimisi George'un kulu kölesi oluyor, kimisi de sahte kurulan mahkemelerde yargılanmak suretiyle benim ülkemi yargılıyor. Boşuna uğraşmayın. Bizim abdestimizden şüphemiz yok ki namazımızdan şüphemiz olsun. Sanal oluşturulan mahkemeler asla benim ülkemi mahkûm edemez."

Bundan daha millî olunamaz elbet, değil mi? Biz Türk ve Müslüman'ız. Amerika'ya, batının değişik ülkelerine filan gitmeyiz. Adımız Hans, George filan olmaz. Kimse ülkemizi mahkûm edemez.

Yargılanan sanık, "ülkemiz" değil, ama önemsiz ayrıntılara takılmayalım, konuşmanın millîliğini taktir etmemek mümkün değil, bundan ötesi olamaz.

Ne var ki, bir iki gün sonra Sözcü gazetesinin baş sayfasında "Şanlı bayrağımıza büyük saygısızlık" başlıklı yazıyı okuyunca kuşkuya düştüm. Ötesi olabilirmiş galiba.

Habere göre, Malatya’da Öğretmenler Günü töreninde "Türk Bayrağı başka yer yokmuş gibi kadınlar tuvaletinin kapısına asıldı. Yetkililer bu duruma sessiz kaldı.

Büyük bir skandal yaşandı. İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü bir dizi program düzenledi. Program çerçevesinde bir yemek verildi. Yemeğe Kaymakam ve İlçe Millî Eğitim Müdürü'nün yanı sıra okul yöneticileri, öğretmenler ve asker ile emniyet temsilcileri katıldı. Tören boyunca Türk Bayrağı kadınlar tuvaletinin kapısında asılı durdu. Bayrağın önünde verilen pozlar, İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü'nün resmî internet sitesinde de yayınlandı."

Millîlik konusuna biraz uzak olduğum için, bilemedim doğrusu. Cumhurbaşkanı mı daha millî, Sözcü gazetesi mi?

Türkiye vatandaşlarının yaşadığı gerçek sorunlarla birincisi mi daha alakasız, ikincisi mi?

Roni Margulies 

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol