İş cinayetlerinin sorumlusu kapitalizmin kâr hırsıdır

26.10.2017 - 08:47
Faruk Sevim
Haberi paylaş

AKP hükümeti döneminde iş cinayetleri her yıl artmaya devam ediyor. 2012 yılında İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasası çıktıktan sonraki yılların ilk dokuz ayında karşılaştığımız iş cinayetleri şöyle;

- 2013 yılının ilk dokuz ayında en az 881 işçi,

- 2014 yılının ilk dokuz ayında en az 1451 işçi,

- 2015 yılının ilk dokuz ayında en az 1319 işçi,

- 2016 yılının ilk dokuz ayında en az 1464 işçi,

- 2017 yılının ilk dokuz ayında ise en az 1485 işçi yaşamını yitirdi.

Çalışma Bakanlığı’nın başlattığı “hedef sıfır kaza” kampanyası geçen ay sona ermişti. “Hedef sıfır kaza” dedikleri söz konusu kampanya döneminde (13 Mayıs -12 Eylül) çoğunluğu inşaat sektöründe olmak üzere en az 753 işçi yaşamını yitirdi. Yani her gün en az 6 emekçi iş cinayeti sonucu hayatını kaybetti.

Geçtiğimiz Eylül ayında en az 147, yılın ilk dokuz ayında ise en az 1485 işçi hayatını kaybetti. Ekim ayında da iş cinayetlerinde gözle görülür artış var.

İzmir’in Aliağa ilçesindeki TÜPRAŞ Rafinerisi’ndeki patlamada 4 işçi öldü, 2 işçi yaralandı. Tüpraş’ta meydana gelen olay, taşeron sisteminin yol açtığı bir iş cinayetidir. Nafta tankında yeterli temizlik koşullarını yerine getirmeden, havalandırma sağlanmadan ve çalışma esnasında gaz ölçümü yapılmadan kaynak yapılması cinayete davetiye çıkarmaktır.

Bu hafta Şırnak’ta bir kömür madenindeki göçükte 7 işçi iş cinayetinde öldü. Bu işçiler ruhsatsız, kaçak bir maden ocağında, ama yetkililerin gözü önündeki bir işletmede çalışmaktaydı.

Taşeron sisteminde ve ruhsatsız olarak işçi çalıştıran patronlar yasalara uymamak konusunda kendilerini çok rahat hissediyorlar, çünkü kamusal bir denetim yok. AKP hükümeti sadece işletmelerin nasıl daha fazla kar edebileceğine odaklanmış, insanların can güvenliğini arka plana atmış durumda

Taşeron sistemini yaygınlaştırmak, OHAL koşullarında sendikalara baskı uygulamak, daha fazla kar sağlamak için işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini almamak iş cinayetlerinin ortaya çıkmasında en önemli sebepler. Kapitalizmin krizi derinleştikçe iş cinayetleri artmaya devam ediyor.

Sendikalar, işçi örgütleri kapitalizmin bu acımasız çalışma sistemine itiraz etmeli, iş cinayetlerinin asıl sorumlusu olan patronlardan ve hükümetten hesap sormalıdır.

Faruk Sevim

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol