Millî ve yerli oyuncak üretimi

09.09.2017 - 07:30
Roni Margulies
Haberi paylaş

Biraz eski bir haber, ama ben yeni okudum, koltuklarım kabardı, 'millî duygularla doldu içim. "Millî ve yerli oyuncaklar" üretilecek! Bu haberi, gecikmeli de olsa, paylaşmamanın bencillik olacağını düşünüyorum.

Düzce’de kurulması planlanan Oyuncak Organize Sanayi Bölgesi ile ilgili olarak Düzce Üniversitesi'nin yapacağı çalışmaları paylaşmak amacıyla üniversitede bir toplantı gerçekleştirilmiş.

Haberi veren cevval muhabire göre, "Çocuklarımızın farklı ülkelerin ürettiği, başka kültürlerden çıkan, çizgi film karakterlerinden türeyen oyuncaklarla oynadığını ve bunlardan çok etkilendiğini ifade eden Rektör Prof. Dr. Nigâr Demircan Çakar, 'millî ve yerli oyuncak üretimi' konusunu çok önemsediklerini dile getirdi."

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'ndan Prof. Dr. İbrahim Kılıçaslan yaptığı konuşmada, oyuncağın kültürel boyutunun da düşünülmesi gerektiğine vurgu yapmış. Oyuncak Organize Sanayi Bölgesinin sektörü motive edeceğini belirtmiş.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı Başkanı Yavuz Eroğlu, dünya oyuncak pazarını etkileyen faktörler hakkında önemli değerlendirmelerde bulunmuş. Plastik ve oyuncak sektöründe sahtecilik ve kopyacılık sorunları olduğunu da dile getiren Eroğlu, oyuncaklarda "kendi karakterlerimizi" üretmemizin faydalı olacağını söylemiş.

Proje için, Rektör Çakar başkanlığında farklı bilim dallarına mensup öğretim üyelerinin yer aldığı bir ekip oluşturulduğunu ifade eden Yrd. Doç. Dr. Uğur Hasırcı, tüm paydaşların katılımıyla "Değerlerimiz, Kültürümüz ve Çocuklarımız: Millî Oyuncak" başlıklı bir konsept çalıştayı planladıklarını söylemiş.

Hasırcı, "Millî oyuncak" için ödüllü bir tasarım yarışması düzenleme çalışmalarının da başlamış olduğuna dikkat çekmiş.

Çocuk oyuncakları gerçekten de önemli bir konu.

Oyuncaklar, çocuklara cinsiyetçiliği öğretmek için, kadınların mutfakta yaşayan, edilgen yaratıklar, erkeklerin ise atılgan, kahraman, eli silahlı ayılar olduğunu anlatmak için kullanılan çok temel araçlar. Bizde değilse de, Batı ülkelerinde ırkçılığın yaygınlaştırılmasında da oyuncakların yeri çok önemlidir.

Avrupa'da bu konularda orta boy bir kütüphaneyi dolduracak kadar çok kitap yazılmış, araştırma yapılmıştır. Zaman zaman konu gündeme gelir, oyuncakların yansıttığı cinsiyetçiliğe, ırkçılığa karşı önlemler alınmaya çalışılır.

Düzce Üniversitesi konunun önemine uyanmış, tebrik ederim. Meseleyi biraz kıçından anlamışlar, daha insancıl, evrensel değerlere daha uygun oyuncaklar değil, daha millî oyuncaklar peşinde koşuyorlar. O kadar olacak. Cumhurbaşkanı yay ve oklarla Malazgirt'te poz veren bir memleketin üniversitesi de böyle olur elbet.

Roni Margulies 

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol