Ahmet Türk'e dokunmayın

23.11.2016 - 13:08
Yıldız Önen
Haberi paylaş

Ahmet Türk, Türkiye’de demokrasi mücadelesinin kaderiyle özdeş bir kader yaşıyor. Demokrasinin çıtasının nerede olduğunu mu ölçmeye çalışıyorsunuz, Ahmet Türk’e bakın, onun nerede olduğuna bakın.

Ahmet Türk cezaevindeyse, Türkiye’de demokrasinin standartları yerlerde sürünüyor demektir.

Düşünce özgürlüğü gerilemiştir.

İfade özgürlüğü baskı altındadır.

Örgütlenme ve gösteri özgürlüğü ise ağır bir darbe almış demektir.

12 Eylül darbesinin cezaevine attığı Ahmet Türk’le hapislik günlerinin hikayesini anlatan bir tanık şunları söylüyordu: “Ahmet Türk’ün koğuşumuza (13. Koğuşa) boş bir çuval gibi atılıverişini hala hatıralarımızdan silebilmiş değilim. Çırılçıplak bir insanın içinde bulunduğu halet-i ruhiyeyi hangi kelimeler anlatabilir ki ben anlatayım.” (Mekki Yassıkaya’yla yapılan röportajdan)

Ahmet Türk, o yıllarda dünyanın en vahşi 10 cezaevi arasında gösterilen Diyarbakır cezaevine hapsedildiğinde CHP Mardin milletvekiliydi.

Bugün, hakkında kısıtlama kararı olan bir soruşturmada gözaltına alındı ve Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı.

Birisinde, 12 Eylül’de başarılı olmuş bir darbenin mağduru.

Bu kez, 15 Temmuz’da başarısız olmuş bir darbenin ardından mağdur. Çok ilginç. Bir askeri darbenin yok etmek istediği hükümet ve liderlik, yine bu askeri

darbenin baskı altına almak ya da yok etmek istediği Ahmet Türk’ü cezaevine koyabiliyor.

Bu açıdan Ahmet Türk’ün maruz kaldığı bu saçma sapan tutuklama süreci, sadece Türkiye’de demokrasinin düzeyini göstermekle kalmıyor, aynı anda iki işlevi daha yerine getiriyor: Birisi, 15 Temmuz darbesiyle ilgili olguları sulandırıyor. Diğer işlevi ise Kürt sorununu çözülemez bir düğüm hâline getiriyor olması.

Yıllar önce, “Biz konuşulacak son kuşağız” diyen Ahmet Türk, daha sonra bir röportajında “son kuşak”la ne demek istediğini şöyle açıklıyordu: “Demokratik siyasette insanlar öğreniyor, olgunlaşıyor, olaylara bakışı değişiyor. Gençken daha radikal çözümler talep edebilir ama siyaset yaptıkça olgunlaşıyor. Şimdi o olgunluğa sahip insanlar cezaevine atılıyor.”

Bu röportajı 2010 yılında vermişti Ahmet Türk. Yıl 2016. Ahmet Türk yine gözaltında.

Yıldız Önen

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol