Davutoğlu barış mı istiyor?

16.01.2016 - 09:46
Yıldız Önen
Haberi paylaş

Kamuoyunda, başbakan Davutoğlu’nun Erdoğan’a göre barıştan yana olduğu, ilk fırsatta çözüm sürecine, yeni bir içerikle de olsa diyalog dönemine dönülmesinden yana tutum aldığı yönünde bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Yani, bu filmin iyi polisinin Davutoğlu olduğu fikri alttan alta şırıngalanıyor.

Fakat, ne yazık ki bu filmin iyi polis rolü yok, senaryoyu yazanlar iyi polisi yazmamışlar! Van’da alınlarında vurulmuş 12 Kürt, başka bir şehirde vücutlarından sayısız mermi çıkartılan kadın siyasiler, bir başka Kürt ilinde gömülemeyen çocuklar, sokak ortasında kalan cenazesini almak isterken vurulan anneler... Bu film böyle.

Erdoğan’ın cumhurbaşkanı olmasının ardından yapılan AKP Kongresinde Davutoğlu hem AKP genel başkanı oldu hem de kısa süre içinde başbakanlık görevini yapmaya başladı.

Davutoğlu’nun başbakanlığı döneminde, Türkiye’de daha önce eşine benzerine rastlanmayan suikastlar yaşandı ve Kürt sorununda daha önce görülmeyen bir şiddet politikası uygulamaya sokuldu. 7 Haziran seçimlerinden önce HDP linç edildi. Davutoğlu başbakandı.

7-9 Eylül’de ırkçılar HDP’nin yüzlerce binasını yıkarken, Kürtler linç edilirken, Kürtçe konuştuğu için Kürtler bıçaklanırken, Davutoğlu başbakandı!

5 Haziran’da Diyarbakır HDP mitinginde bomba patlarken, Davutoğlu başbakandı!

20 Temmuz’da Suruç’ta katliam gerçekleşirken, Davutoğlu başbakandı!

10 Ekim’de Ankara’da barış isteyenler katledilirken, Davutoğlu başbakandı!

“Davutoğlu iyi, çevresi kötü” yaklaşımı, gerçeği yansıtmıyor.

Yeniden bir müzakere, diyalog ve çözüm süreci devreye girecekse, bu Davutoğlu’nun barışçıl bir siyasi olması ve Erdoğan karşısında rüştünü ispat etmesi nedeniyle gerçekleşmeyecek. Bu, barış isteyenlerin seslerinin ne kadar gür çıkacağı ve hükümeti savaş politikalarına son vermeye ne düzeyde zorlayacağıyla ilgili.

Sorun Davutoğlu’nun karakterinde ve bu karakterin Erdoğan’ın karakterinden ne kadar farklı olduğunda değil. Davutoğlu da Erdoğan gibi, elinde yetki olsa, Kürt halkının yerine başka bir halk aramaya yatkın bir siyasetçi görüntüsü çiziyor.

Davutoğlu da Erdoğan gibi “Yeni Türkiye”de askeri vesayet günlerinin Türkiye’sinin yöntemlerinin uygulanmasından birincil derecede sorumlu.

Kürt illerinde yargısız infazlar yeniden devrede. Seçimlerden önce, "AK Parti iktidardan indirilirse buralarda terör çeteleri dolaşacak, beyaz toroslar dolaşacak. Biz buraları faili meçhullere bırakmayacağız" diyen Davutoğlu, AKP iktidardan indirilmese de bölgede beyaz torosları aratacak yöntemlerin uygulanmasından sorumlu.

Bu, barış süreci Davutoğlu’yla olmaz anlamına gelmez. Bu, barış sürecinin egemen sınıf temsilcilerinin iyi niyetine bırakılamayacak kadar önemli bir süreç olduğu ve süreci batıda destekleyen milyonlarca insanın eğiliminin açığa çıkması için çabalamak gerektiği anlamına gelir.

Zira, bu filmde iyi polis yok!

Yıldız Önen

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol