25 Mart’ta iklim için greve: Kâr değil insan

16.02.2022 - 10:28
Özdeş Özbay
Haberi paylaş

Avrupa Birliği Copernicus İklim Değişikliği Servisi’ne göre 2021 dünya genelinde kayıtlara geçen en sıcak beşinci yıl oldu. Ancak dünyanın son yedi yıl açık farkla arka arkaya kayıtlara geçen en sıcak yıllar olmuştu. Pasifik okyanusundaki La Nina hava olayları 2021’in yeni bir rekor kırmasını bir ölçüde engellemiş oldu. Fakat okyanus sıcakları her şeye rağmen dünya rekoru kırdı. 

Atmosferdeki karbondioksit seviyesi ise 2021’de milyonda 414,3 parçacığa (ppm) ulaştı ve yeni bir rekor kırdı. Atmosferdeki metan seviyeleri de ‘’benzeri görülmemiş’’ bir ortalamaya ulaşarak milyarda yaklaşık 1.876 parçacık oldu.  2021 boyunca 400’den fazla noktada sıcaklık rekoru kırıldı. Bunlar arasında Cizre’de ölçülen 49,1 derece sıcaklık ile Türkiye de bulunuyordu.

Büyük bir felaketin içindeyiz 

Sadece son birkaç haftada gelen haberler dahi nasıl bir iklim felaketi yaşamakta olduğumuzu gösteriyor; Avusturya’da tarihte ilk kez 3 gün içerisinde 100’den fazla çığ düştü ve 10 kişi hayatını kaybetti, Etiyopya’da kuraklık nedeniyle açlık krizi başladı, şirketlerin ilan ettikleri net sıfır karbon hedeflerinin göstermelik olduğu ve pratiklerinin hedeflerle hiç bir şekilde uyuşmadığı ortaya çıktı, Avrupa Birliği doğalgaz gibi metan salımına neden olan fosil yakıt kaynaklarını ve tehlikeli nükleer enerjiyi ‘yeşil enerji’ olarak teşvik kapsamına aldı.

Tüm bunlar hızla felakete doğru gittiğimizi gösteriyor. Buzullar erimeye, deniz seviyeleri yükselmeye, ormanlar yanmaya, seller kentleri vurmaya artan bir hızla devam edecek.

Büyük de bir hareketimiz var

Bu gelişmelere karşı 2018’de kurulan Fridays for Future (FFF- Gelecek İçin Cumalar) ve Extinction Rebellion (Yokoluş İsyanı) ise radikalleşerek sokaklara inmeye devam ediyor. Fridays for Future ilk olarak “Bilimin arkasında birleş” sloganıyla küresel iklim grevi yapmıştı. Sloganlar zaman içerisinde radikalleşti. Geçtiğimiz yıl küresel iklim grevleri “Sistemi kökünden değiştir” sloganıyla yapıldı. 

Fridays for Future, 2022 yılının ilk grev tarihini 25 Mart olarak ilan etti ve sloganını “Kâr değil insan” olarak belirledi. Genç iklim aktivistleri üç yıl gibi kısa bir süre içerisinde, iklim değişimini durdurmaya yönelik somut ve radikal adımlar atılmamasının esas nedeninin kapitalizmin kâr, büyüme ve rekabet temelli bir sistem olması olduğunu net bir şekilde gördüler. Bu nedenle artık doğrudan kapitalizmi hedef alıyorlar.

Kâr değil insan 

25 Mart’ta gerçekleşecek küresel iklim grevi için büyük kalabalıkları sokağa dökerek devletlerin harekete geçmesini sağlayacak toplumsal hareketi bir siyasi güç olarak örgütlemek durumundayız. Bir felaketler rejimi olan kapitalizm gezegeni yaşanmaz hale getirmeden önce sistemi değiştirebilecek bir hareketi inşa etmek önümüzdeki en temel hedef olmalı. Gençler bu hareketin oluşmasının fitilini yakmış olsalar da esas güç kârın ve üretimin kaynağı olan işçi sınıfında. Sendikaları bu grevlere dahil etmek ve okul grevlerini genel grevlerle birleştirmek bu nedenle önemli bir öncelik. İşçi hareketini ikim hareketiyle birleştirmeye çalışırken de Fridays for Future’ın 25 Mart grevini ilan ettiği çağrının radikalliğine sahip çıkmak son derece önemli bir başlangıç noktası olmalı.

Özdeş Özbay

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol