Sağlık çalışanları ölümüne direniyor

16.03.2021 - 13:36
Yıldız Önen
Haberi paylaş

Covid-19’la ilgili günlük verileri tutan kaynaklar, dünya genelinde doğrulanmış vaka sayısının 119.121.241; toplam ölüm sayısının ise 2.640.775 olduğunu açıklıyor. İnanılmaz bir sayı. Salgının hemen bugün duracağına dair bir bilgi de yok.

Geçtiğimiz hafta Covid-19 testim pozitif çıktı ve bir yıldan uzun süredir kaçınmaya çalıştığım hastalığın ne kadar berbat bir etkisi olduğuna ilk elden tanıklık ediyorum. Hastalığın her bir günü dünyada ve Türkiye’de sağlık çalışanları, doktorlar, hemşireler, hastane çalışanlarının bütünü, ambulans görevlileri, hastane acil servislerinin tüm çalışanları, adları çok anılmadan insanlık tarihinin önemli mücadelelerinden birisini veriyorlar.

Üstelik bu mücadeleyi tuhaf iktidar manevralarının tüm sağlık sistemini darmadağın ettiği koşullarda yapıyorlar. Trump, sağcı gövde gösterisi yapacağım diye ABD’de yüz binlerce insanı ölümün kucağına itti. ABD’de 29.5 milyon insan hastalığa yakalandı, bu dev sanayi ülkesinde 534 bin kişi salgın nedeniyle öldü.

Tıpkı Brezilya gibi. Brezilya’da 11.5 milyon insan hastalığa yakalandı, 278 bin kişi salgın nedeniyle öldü.

Bu verilere başka bir sayıyı ekleyince sağlık çalışanlarının kahramanlığı net bir şekilde görülüyor. Brezilya’da 10.1 milyon kişi iyileşirken ABD’de iyileşen sayısı yaklaşık 28 milyon. Hastalığı semptom göstermeden atlatanlar bir yana hastaneler Covid-19 hastalarıyla dolu. İnsanların bu ağır hastalığa yakalanmasına rağmen kurtulmalarının nedeni, sağlık çalışanlarının mücadelesi.

Dünya Sağlık Örgütü uzmanlarına göre, sağlık çalışanları dünya nüfusunun yüzde 3’ünü oluşturmasına rağmen Covid-19 vakalarının yüzde 14’üne karşılık geliyor.

Türkiye’de ise “enfekte olan her 15 kişiden biri ve her koronavirüs hastası 10 kişiden birisi sağlık çalışanı.” Aralık ayının sonunda toplam enfekte olan 1 milyon 900 bin kişinin 120 binini sağlık çalışanlarının oluşturduğu belirtildi. Türk Tabipleri Birliği’nin internet sitesinde siyah kurdele bölümünde kaybettiğimiz sağlık çalışanları sayısının 387 olduğu yazıyor. 387 sağlık çalışanı, halk sağlığını koruma mücadelesi verirken hastalık nedeniyle öldü. 

Sağlık çalışanlarının korunaksızlığının ilk nedeni siyasal iktidarın onları görmezden gelen, sağlık çalışanlarının örgütlerini düşmanlaştıran yaklaşımları ve sağlık alanında atılan neoliberal adımlar. Bu iktidar, Covid-19’la mücadelede en başından beri yalpalıyor. Yarım yamalak kapanma, normalleşme adı altında açılma, sonra yeniden kapanma, esas olarak sermayenin çarklarının dönmesini sağlayan ekonomi politikalar, tutarsız açıklamalar ve kararlar, sağlık çalışanlarını tehdide açık hale getirdi. 

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Covid-19 aşısıyla ilgili son altı ayda yaptığı çelişkili açıklamaların bir dökümünü yapmış. Mevcut sağlık altyapısıyla bugüne kadar 35-40 milyon kişi aşılanabilecekken sadece 11 milyon kişinin aşılanabilmiş olması iktidarın bu dramatik sağlık sorununa yaklaşımındaki ciddiyetsizliği göstermekle kalmıyor, Covid-19’un tüm toplumsal yapıda yaratacağı yıkımın derinleşmesini engellemek için varını yoğunu ortaya koyan sağlık çalışanlarını da tehlikeye sokuyor.,

Yıldız Önen

[email protected]

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol