Müsaitleştiremediklerimizden misiniz?​

11.03.2015 - 01:16
Sibel Erduman
Haberi paylaş

Türk Dil Kurumu müsait kelimesinin karşılığı olarak iki örnek vermiş;

1- Sıfat, uygun, elverişli; “Asla hissiliğe, ılık ve yumuşak duygulara müsait değiliz.” N.F. Kısakürek

2- Flört etmeye hazır olan, kolayca flört edebilen (kadın)

Bu müsait meselesi, tuttuğumda elimde kalmadan nasıl ele alınır diye düşündüm. Sonra en çok ne bağlamda kullanılıyor diye bir bakayım dedim. Şöyle tanımlamalar çıktı karşıma;

- Azericede bekâr anlamına geliyor.

- Telefonda uygun musun sorusu yerine müsait misin demek daha kibar. (evet katılıyorum)

- Günümüzün günlük kullanılan Türkçesinde sadece ulaşım araçlarından inmek için kullanılmakta olan kelime...

Sonra flört kelimesine baktım;

- Sadece iki insan arasında değil bir futbolcuyla transfer olmak istediği takım arasında da yaşanır. Bu türü romantik değil.

- Evlenmeden önce iki insanın birbirini tanıması için geçen zaman.

- Bir tür karşılıklılık teorisi.

Böyle bakıldığında, ne flörtün ne de müsait kelimesinin özellikle negatif bir anlamı var. Ama gelgelelim biz bu dünya içinde bir varlık olarak kendimizi ancak dilsel olarak kavrayabiliyoruz ve bilincimizin temel ontolojik yapısının dilsel olması sosyal varlık olarak insanın kendini ancak ideolojik söylemsel bir dolayımda konumlandırarak kavramasına imkân verir. Bu çerçevede ideolojik bilincin kendi varlık tarzını öteki ile ilişki içinde kavramasının ve sosyal haritada yerleştirmesinin temel problemi olarak özgürlük alanının belirlenmesi daima bir üçüncü terimin işaret ettiği kavramın varlığını gerektirir: İktidar.

İktidarın iki kamçısı vardır; vaat ve korku ya da ödül ve ceza, cennet veya cehennem. Bu anlamda iktidar soyut bir fetiş değildir. Açıkça bazı insanların çıkarını kollayan, diğerlerine zulmeden müesseselerin kümesinin adıdır. İktidar somuttur.

Türk Dil Kurumu da iktidar müesseselerinden birisi ki, Türkiye’de özellikle Türkleştirme faaliyetinde önemli bir yeri olan müessese. Şimdi bu müessese müsait olanları kesin olarak belirlemiş (kadın), müsait olmanın karşıtı nedir diye bakınca karşıma meşgul çıktı; o zaman diğer tarafa da meşgul (erkek) olarak yerleştirince. Müsaitleştiremediğimiz erkekler neyle meşgul acaba diye sorunca önümüze acayip bir manzara çıkıyor; müsait kadınları kendilerine göre tespit ediyor, tecavüz ediyorlar ve öldürüyorlar. (Biraz kaba oldu ama TDK’nin kafa göz yarmasının yanında bu hiç kalıyor diye düşünüyorum)

Bu konuda kampanya hemen başlatılmış.

Sibel Erduman

[email protected]

Bültene kayıt ol