(Video) Sosyalist Tartışma 2022: Felaketler ve devrimler çağında sosyalist fikirlerin önemi

31.10.2022 - 11:01
Haberi paylaş

İngiltere’den Alex Callinicos, Yunanistan’dan Panos Garganas, ABD’den Virginia Rodino ve Türkiye’den Ozan Tekin, Uluslararası Sosyalist Akım aktivistleri anlatıyor.

İngiltere’den Alex Callinicos’un konuşmasından satır başları şöyle:

Felaketlerin nedeni kapitalizm. Üç önemli krizimiz var: Biyolojik kriz, ekonomik kriz, jeopolitik kriz. Aynı zamanda devrimler çağındayız, pek çok ülkede devrimler, ayaklanmalar oluyor. Emperyalistler arası rekabet dünyayı çok tehlikeli bir yere götürüyor. 

Bu durumu değiştirmek için sosyalist bir devrim gerekir, işçi sınıfı yönetimi ele almalıdır. Şimdi bu hedeften biraz uzak durumdayız.

Bütün bunlar bize gösteriyor ki, devrimci bir parti kurmak çok önemli. Bu parti antikapitalist olmalı, teori ile pratik arasındaki bağları kurmalı.

Yunanistan’dan Panos Garganas’ın konuşmasından satır başları şöyle:

Ekonomik kriz, salgın ve savaş dünya işçi sınıfını öfkelendirdi. Yunanistan hükümeti sürekli savaş korkusu yayıyor ve askeri harcamaları artırıyor. İşçiler daha fazla ekonomik hak için greve çıkıyorlar. Hükümetle işçi sınıfı arasında büyük bir kavga var. İşçi ücretleri giderek azalıyor. Ege denizi kapitalistlerin kâr alanı oldu. Enerji şirketleri büyük kârlar elde ediyor, bu da enflasyona neden oluyor. Bu durumu anlatamazsak boşluğu aşırı sağ doldurur. 

Mücadelemiz antikapitalist olmalı, işçiler eylem içinde birleşmeli. Fikirlerimiz sekter olmamalı. Devrimci parti gereklidir, katılmak çok önemlidir.

ABD’den Virginia Rodino’nun konuşmasından satır başları şöyle:

Çevresel yıkım var. Amerikan aşırı sağı Brezilya’da Bolsonaro’yu destekliyor. Pensilvanya ve Maryland’de aşırı sağcı vali adayları var. Enflasyon yükseliyor, polis şiddeti ve adaletin zalimliği devam ediyor. Kürtaj hakkımıza saldırı var, Bazı okullarda ırkçı, anti LGBTİ dersler konuluyor. Oy hakkımız her zaman risk altında.

Bütün bunları önlemek için, gezegeni kurtarmak için bizden Demokratlara oy vermemizi istiyorlar. Ama durum çok daha ciddi. Sistem durduğu sürece kimi seçtiğimizin bir önemi yok. Kapitalist sistemi yıkmadan hiçbir şey değişmez. 

Marx21 olarak yükselmekte olan emek hareketinde büyük umut görüyoruz. Amazon, Starbucks ve başka işyerlerinde sendikalar örgütleniyor. İşçi sınıfı bize yolu gösteriyor. Örgütlenmeli ve kitle hareketleri içinde yer almalıyız. Gerçek çözüm oy vermek değil, hareketi inşa etmektir.

Türkiye’den Ozan Tekin’in konuşmasından satır başları şöyle:

İşçi sınıfının mücadele tarihinde günümüzün sorunlarına yanıtlar var. Ekim Devrimi, patronların mülksüzleştirilmesi ve adaletli bir ekonomik dağılım için atılmış devasa bir adımdı. Kadınların özgürlükleri, LGBTİ+ların özgürlükleri, ezilen ulusların özgürlüğü sağlandı.

Ekim Devriminde, eski sistemin partileriyle ittifak yerine sokaklarda ve işyerlerinde mücadeleler olduğunu görüyoruz ve Ekim Devrimi benzeri kitlesel işçi hareketlerini inşa etmek gerek, diyoruz. Sri Lanka, İran, İngiltere’de ezilenler mücadele ediyor. Türkiye’de de mücadele edenler var.

Boğaziçi direnişi var, kadınların İstanbul Sözleşmesi için mücadelesi var, LGBTİ+lar olanca baskıya rağmen her fırsatta varlıklarını gösteriyorlar, krize karşı Yemeksepeti, Trendyol vb işçilerinin direnişini görmüştük. Kürt halkı Newrozlarda kendini gösteriyor. Göçmenlerle dayanışma için direnenler var.

Birinci görev, tabii ki bunların hepsinin içinde yer almalıyız ve büyütmek için uğraşmalıyız. 

İkincisi, bu mücadelelerin birleşeceği antikapitalist bir odak kurmalıyız. Tuhaf solcu ittifaklara karşı Özgürlükçü solun sesi baskın ve görünür olmalı.

Üçüncüsü, bunları birleştiren unsur olacak bir devrimci örgütü, bu mücadelelerin en iyi aktivistlerinin örgütlendiği bir ağı inşa etmeliyiz.

Bültene kayıt ol