Fransa’da çocuklar da sokakta…

07.12.2018 - 10:21
Ezgi Koman
Haberi paylaş

“Şiddeti kınıyoruz, sağlığımızı tehlikeye atmadan, taleplerimizi dile getirebilmeyi diliyoruz. Hükümetin baskıcı tepkisi kabul edilemez”.

Bu sözler Fransa Ulusal Lise Birliği’nin (UNL) sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamalarından sadece biri. Birlik 30 Kasım günü Fransa’daki tüm liselere bir çağrı yaptı: Hem taleplerini duyurmak hem de “Sarı Yelek” eylemini desteklemek için…

UNL, Fransa’nın en büyük ve en yaygın okul öğrenci birliği. 1994 yılında Fransa’da hükümet reformuna karşı düzenlenen büyük grevde kurulmuş. Öğrenci konseyleri arasında bağlantılar kurmak amacıyla kurulan birlik tüm Fransa’ya yayılmış ve şu anda öğrencilerin yararı için pek çok çalışma yürütüyor.

Kuruluşundan bu yana “özgür okul kitapları”, “okulda sosyal ve politik farkındalık”, “öğrenci seçimleri” gibi konularla ilgili mücadele veren birlik tüm siyasi yapılardan bağımsız olduğunu vurguluyor. Kendi tanımladıkları şekli ile “öğrenciler tarafından ve öğrenciler için yönetilen” UNL, herkes için ücretsiz ve eşit eğitim talep ediyor. Öğrencilerin özerkliğini geliştirmek ve Fransız halk eğitim sistemini desteklemek için de yoğun çaba gösteriyor.

Birliğin 30 Kasım günü liseli akranlarına yaptığı çağrı tabii ki “sarı yelek”  olarak adlandırılan ve 17 Kasım günü Fransa’da akaryakıt zammının tetiklediği kitlesel hareketten bağımsız değil. UNL başkanı 16 yaşındaki Louis Boyard sarı yeleklilerle pek çok ortak yönlerinin olduğunu söylüyor ve “sokaktaki insan ve liseliler aynı hayal kırıklığı içinde” diyor.

Louis “Biz lise öğrencileri için de günlük yaşam çok zor” diye de ekliyor. Aynı yaştaki Elie Sibille ise “her konuda aynı düşünmesek de Sarı Yelekliler’le birleşmemiz gerekiyor” diyor. Bu yüzden de eylemlerinin desteklenmesi gerektiğini belirtiyor.

17 yaşındaki bir başka çocuk ise “Sarı Yelekleri destekliyoruz. Bir veya iki yıl içinde biz de benzin parası ödemek durumunda kalacağız” diyerek Sarı Yelekliler’e verdiği desteği açıklıyor ama okulundaki kalabalık sınıflardan da söz etmeyi unutmuyor.

Yine de sokakta olmalarının, protesto eylemleri gerçekleştirmelerinin tek sebebi bu değil. Fransa’da hem liseli hem de üniversiteli çocuklar 17 Kasım’dan önce de uzun süredir eğitim politikalarına karşı protesto eylemlerini yürütüyordu.

30 Kasım günü yaptıkları çağrıda bir kere daha dile getirilen temel talepler ise şöyleydi: Lise bitirme ve üniversiteye girme sınavında reform, üniversite seçimlerinin değişmesi, ulusal evrensel servis (SNU) denilen sistemden çıkılması, öğretmenlerin işten çıkartılmaları, kalabalık sınıfılar, mesleki eğitim…

UNL’in yaptığı çağrıya yaygın bir yanıt geldi. İlki 30 Kasım’da gerçekleşen eylemler hala devam ediyor. 3 Aralık günü yoğun bir katılımın olduğu eyleme Fransa Milli Eğitim Bakanı’nın da verdiği bilgiye göre yüzlerce liseden binlerce liseli katıldı. Polis eylemlere müdahale ederek çocukları engellemeye çalıştı. Gözaltına alınan, yaralanan çocuklar oldu. Çocuklara yönelik bu müdahaleye karşı ise toplumdan pek çok tepki geldi. Ancak görebildiğim kadarıyla buna dair, çocukların da istifasını istediği Macron bir açıklama yapmadı.

UNL’nin eylemleri devam ediyor. Çocuklar; hükümet zamlarla ilgili geri adım atmışken bile tüm bunların yeterli olmadığını, taleplerinin hala geçerli olduğunu söyleyerek 11 Aralık için yeni bir çağrı yaptı. Birlik üyelerinden 16 yaşındaki Chloe “Taleplerimiz sarı yeleklilerce de görmezden gelinmesin istiyoruz” diyor ve bu kez kendileri Sarı Yelekliler’den destek bekliyor…

Ezgi Koman

(Yeni Yaşam)

Bültene kayıt ol