Dinleyen var mı? Çocuklar tacize karşı ses çıkartıyor!

26.10.2018 - 14:07
Ezgi Koman
Haberi paylaş

“Kadriye Moroğlu öğrencileri olarak bildiriyoruz: Okulumuzda maalesef bir taciz vakası ve tacizci bir hoca mevcuttur. Kendisi hala görevdedir ve zamanında yaptıklarını şuan da zaman zaman yaptığı kulaktan kulağa dolaşa gelmektedir, bilinmektedir.Okulun öğrencileri olarak buna sessiz kalmamız asla ama asla mümkün değildir.Herkesi duyarlı olmaya ve bu durumda ani refleksif olarak gerçekleşebilecek her olay ihtimaline karşın,şiddetle karşı çıkmaya ve karşı gelenlerle beraber olmaya çağırıyoruz.”

Yukarıdaki açıklama iki gündür sosyal medyada #TacizVarSesÇıkar etiketi ile yapılan paylaşımlar sayesinde öğrendiğimiz, İstanbul’daki bir okulda yaşanan çocuğa karşı cinsel şiddet olayı ile ilgili.Açıklamayı yapanlar ise cinsel şiddete maruz kalan çocuğun arkadaşlarının da içinde olduğu aynı okulun öğrencileri…

Tacize maruz bırakılan çocuğun adı Eylül.Artık 18 yaşını geçmiş. İletişim bilgilerini kendisi açık ediyor. Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi’nde üçüncü sınıfta eğitimine devam ederken, kendisini taciz eden coğrafya öğretmenini okul idaresine şikayet etmiş.Aslında bu öğretmen başka çocukları da taciz ediyormuş ancak birkaçı dışında -çoğu çocuk hem ailelerinden hem de öğretmenle aynı okulda olmaktan çekindikleri için- başka kimse şikayetçi olmuyormuş.

Eylül’ün şikayetinin ardından öğretmen, Eylül’e şikayetini geri çekmezse “ikisinin de üzüleceğini” söyleyerek tehditte bulunmuş.Ancak o dönem 17 yaşında olan Eylül vazgeçmemiş. Eylül’ün okul idaresine yaptığı şikayetin ardından okula gelen müfettiş benzer durumu yaşadığını ifade eden diğer öğrencilerle de görüşmüş. Görüşmelerin ardından okul idaresi Eylül ve ailesine “Öğretmeni suçlu bulduk ve bir ceza verdik ama size ne olduğunu söyleyemeyiz” demiş.

Eylül ve ailesi okul idaresinin bu olayı yargıya taşımasını beklemiş. Ancak bu gerçekleşmemiş.Öğretmen de aynı okulda öğretmenlik yapmaya devam etmiş.

Liseden mezun olan ve bu yıl üniversiteye başlayan Eylül, bir sene geçmesine rağmen şikayeti okul idaresi tarafından yargıya taşınmayınca ailesiyle birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunmuş. Eylül’ün suç duyurusunda bulunmasın ardından; Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi öğrencileri 23 Ekim 2018’de okulda #TacizVarSesÇıkar diyerek bir boykot başlatmış ve yukarıdaki açıklamayı yapmış

Açıklamadan anlaşılan çocuklar oldukça net: Okullarında yaşanan cinsel şiddete sessiz kalmıyor, bu konuda biraraya gelerek bir değişim yaratmak istiyor. Örgütlenme ve ifade özgürlüklerini kullanan çocuklar okul idaresinin sessizliğini yani şiddetin cezasız bırakılmasını kabul etmiyor. Ayrıca konuyu kamusal alana taşıyarak herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağırıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’ndan henüz yanıt yok.Ancak çocukların çağrısına yanıt veren birileri elbette var. “Çocuklar İçin Daha İyi Bir Dünya Girişimi” de yaptıkları açıklama ile okulda yaşanan süreci izleyeceklerini, Eylül ve Eylül gibi benzer ihlallerle karşılaşan ve bu ihlallerden etkilenen tüm Kadriye Moroğlu Anadolu Lisesi öğrencilerinin yanında olacaklarını bildirdi.

“Eylül’ün okul idaresine yaptığı şikayetin adli makamlara bildirilmemesinin “kamu görevlilerinin bildirim yükümlülüğünün ihlali” olduğunu söyleyen girişim olayla ilgili acil olarak yapılması gerekenleri belirtti:”

-Öğrencilerin güvende hissedebilmeleri için gereken ortam, öğrenciler, öğretmenler ve MEB yetkililerince birlikte tartışılmalı ve alınabilecek önlemler, katılımcı bir yaklaşım ile gerçekleştirilmeli,

– Cinsel şiddet uyguladığı ifade edilen öğretmenin yanı sıra bildirim yükümlülüğünü ihlal eden okul yönetiminin de soruşturmaya dahil edilmesi, hiçbir failin cezasız bırakılmaması sağlanmalı,

-Cinsel şiddete maruz kalan öğrencilerin erişebileceği psikolojik destek programları uygulanmalı,

– Benzer bir olayın bir daha yaşanmaması için okul içerisinde etkili başvuru/şikayet mekanizması kurulmalı, bu mekanizmanın MEB aracılığıyla tüm okullarda yaygınlaştırılması sağlanmalıdır”.

Şimdi sıra Milli Eğitim Bakanlığı ve bundan sadece birkaç ay önce çocukların cinsel şiddete uğradıklarında ses çıkarmalarını, bağırmalarını söyleyenlerde… Çünkü tam da onların dediği gibi; çocuklar tacize karşı ses çıkartıyor.

Ezgi Koman

(Yeni Yaşam)

Bültene kayıt ol