Danıştay kadına yönelik şiddete onay verdi: İstanbul Sözleşmesi feshinin iptal istemi reddedildi

19.07.2022 - 16:49
Haberi paylaş

Danıştay 10. Dairesi, İstanbul Sözleşmesi'nin feshine ilişkin 20 Mart 2021 tarihli Cumhurbaşkanı Kararının iptal istemini reddetti. 

İstanbul Sözleşmesi’nin fesih kararının görülmeye devam edildiği davanın Haziran ayındaki ikinci duruşmasında Danıştay Savcılığı, Cumhurbaşkanı'nın sözleşmeden çekilme kararının hukuka aykırı olduğu görüşünü ve çekilme kararının iptali konusundaki mütalaasını yinelemişti.

Ardından davanın son duruşması gerçekleştirildi ve kararın 20 Temmuz’dan önce yazılı olarak bildirileceği duyuruldu.

Ankara'da görülen iptal davasının her bir duruşması kadın örgütlerinin protestolarına sahne olurken erkek şiddeti durmadı: Erkekler Haziran'da en az 32 kadını ve yedi çocuğu öldürdü.

Dava boyunca sözleşmeden çıkma kararının hukuka uygun olmadığını dile getiren savcılar Nazlı Yanıkdemir ve Aytaç Kurt fesih kararının bozulmasını istemiş olsalar da danıştay aksi yönde karar verdi.

Kadın mücadelesinin kazanımları, Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle yok edilemez. Danıştayın kararı kadın örgütleri arasında büyük tepkilere neden oldu, yapılan açıklamalarda, bu kararın şiddeti onaylamak olacağı dile getirildi.

Kadınlar; ‘bizim için bitmedi’ diyor: Mücadeleden ve İstanbul Sözleşmesi’nden vazgeçmiyoruz!

Bültene kayıt ol