İşçiler hayat pahalılığına karşı bayramda da eylemlerine devam ediyor

11.07.2022 - 10:24
Haberi paylaş

İktidar döviz sıkışıklığını gidermek için yüksek faizle borç bulmaya çalışıyor. Dövizde meydana gelen artışlar enflasyonun her geçen gün daha da artacağını gösteriyor. Hayat pahalılığına karşı işçiler bayram günlerinde bile ek zam ve ikramiyeler için eylemler yapıyor.

Gaziantep Şireci işçileri yaptıkları eylem sonucu bayram sonrası 900 lira ikramiye almayı başardılar. TPI işçileri en az yüzde 30 ek zam için eylemler yapıyorlar. Memur-Sen, 3600 ek gösterge uygulamasındaki adaletsizlikler için mahkemeye başvuracak.

Şireci işçileri eylem yaptı

Gaziantep Başpınar OSB’de bulunan Şireci Tekstil işçi hareketi bakımından Başpınar’ın en canlı yerlerinden biri. En son şubat ayında düşük zammı kabul etmeyen işçiler kısa süren bir eylem yapmış, ücretlerini 5 bin 300 liraya yükseltmişti.

Şireci işçileri bayram ikramiyesi hakkını bundan tam on yıl önce kazandı. 2012 yazında aralarında Şireci’nin de olduğu 6 fabrikada 5 bin işçinin greve çıkmasıyla, bayram ikramiyesi verilen yerlerde ikramiyeler iyileştirilmiş, bayram ikramiyesi vermeyen pek çok fabrika ikramiye vermek zorunda kalmıştı.

Bu sene bayram ikramiyesinin Şireci işçilerine dağıtılmaması, ekonomik koşulların işçiler içinde biriktirdiği tepkinin patlamasına yol açtı. Fabrika bahçesinde buluşan işçiler, iki vardiyada üretimi durdurarak eyleme geçti. Eylemin başlamasının ardından yönetim işçilere 900 lira ikramiye verileceğini ancak ekonomik krizin fabrikayı etkilediğini ve ikramiyelerin temmuz sonunda yatırılacağını açıkladı.

TPI’da ek zam için eylem yapılıyor

İzmir Menemen ve Çiğli’de bulunan rüzgar gülü kanadı üretimi yapan Amerikalı şirket TPI Composite fabrikasında çalışan yaklaşık 3 bin 600 işçi, ek zam için 3 gün işyerini terk etmeyerek üretimi durdurdu. Bayram tatilini evlerinde geçirme kararı alan işçiler, mesai çağrılarını reddetti.

İşveren ise, işçilerin taleplerini kabul etmek yerine işçilere işten çıkarıldıklarını yazılı olarak tebliğ etti. Tebligatta işçilerin tazminatsız şekilde işten çıkarıldığı duyurulurken, şimdiye kadar 1 işyeri temsilcisi, toplamda 55 işçi işten atıldı.

İşten atmalara tepki gösteren işçiler, bayram sonrası talepleri karşılanmazsa eylemlerine devam edecek. Petrol-İş İzmir Şubesi de işten atılanlar geri alınana ve ücretlerde istedikleri gibi bir iyileştirme olmazsa bayramdan sonra eylemlerine devam ederek üretim yapılmayacağını duyurdu.

TPI işçileri ücretlerinin asgari ücretin bile altında kaldığını söyleyerek, “TPI’da şimdiye kadar TİS süreçlerinde de çok eylem yaptık ama bu sefer direkt iş durdurarak büyük bir güç ortaya çıkardık. Asgari ücrete yapılan zammın üzerine yüzde 30’dan azını kabul etmeyiz” dediler.

Memur-Sen'e bağlı Enerji Bir-Sen, 3600 ek gösterge düzenlemesini yargıya taşıyor

Memur-Sen'e bağlı Enerji Bir-Sen, Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle 3600 ek gösterge düzenlemesine dair idare mahkemesinde dava açma kararı aldı.

Enerji Bir-Sen Sendikası Başkanı ve Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Hacı Bayram Tonbul, aynı statüde bulundukları halde sadece sınıfları farklı olduğu için aynı memurlar arasında 12 katı aşan tutarlarda ek gösterge zammı farkı oluştuğunu, bu durumun kabul edilemeyeceğini söyledi.

Tonbul, 3600 ek gösterge düzenlemesindeki eşitsizlikleri Enerji Bir-Sen'in ayrı, Memur-Sen'in ayrı koldan mahkemeye taşıyacağını belirtirken başkanı olduğu sendikanın teknik personel ile idari hizmet çalışanlarının yaşadığı mağduriyeti gidermek için dava açma kararı aldığını söyledi. 3600 ek göstergeden 2 yıllık eğitim, sağlık ve din hizmetlerinde çalışanların yararlanabildiği halde teknik hizmetler sınıfında olanların dışarıda bırakıldığını belirten Tonbul, genel idare hizmetlerinde çalışanların ise tümden mağdur edildiğini söyledi.

Bültene kayıt ol