Elektrik işçisi haklarını arıyor: Atılan işçiler geri alınsın

03.04.2022 - 10:13
Haberi paylaş

EnerjiSA tarafından işten çıkarılan işçiler, işe geri dönene ve işten atmaların son bulduğuna dair resmi bir açıklama yapılana kadar eylemlerine devam edeceklerini duyurdu.

DİSK’e bağlı Enerji-Sen üyesi olup EnerjiSA'da işten çıkarılan işçiler, Ankara’da açıklama yaptı. Açıklamada, "Atılan işçiler geri alınsın" pankartı taşınırken sık sık, “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Atılan işçiler geri alınsın”, “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Açıklamayı işten atılan EnerjiSA çalışanlarından, Mehmet Ali İçindere yaptı.

Bir haftadır Başkent Elektrik Genel Müdürlüğü önünde hak arama mücadelesi verirken gözaltına alındıklarını söyleyen İçindere şunları söyledi:

EnerjiSA yetkilileri tarafından onlarca işçinin iş sözleşmesi tek taraflı feshedildi, gerekçe olarak, size uygun pozisyon yok denildi. Neden uygun pozisyon bulunmadığını sormak için şirketin genel müdürlüğüne gittiğimizde hiçbir yönetici ile iletişim kuramadık, aksine polis tarafından gözaltına alındık. 

Şirketin genel müdürlüğü önünde oturma eylemi yapmak istedik, üç gündür gözaltına alınıyoruz. Biz bu taleplerle eylem yaparken EnerjiSA’nın Genel Kurulu yapıldı. Şirketin kârlarının yüzde yüzün üzerinde arttığı açıklandı. Yönetim kurulu üyelerinin huzur haklarının da 30 bin liraya çıkarıldığını öğrendik.

Özelleştirmeler sonucunda taşeron işçiliğe mahkûm edildik. 2011 yılında Sabancı’ya bağlı bu şirkette çalışmaya başladığımızda sarı sendikaya mahkûm edilmiştik. Bireysel iş sözleşmelerimizi imzaladığımızda, daha neyin ne olduğunu bile anlamadan sarı sendikaya üye yapıldık. 2011’den 2021’e kadar 4 dönem toplu sözleşme süreçlerini yaşadık. Her defasında insanca yaşayacak bir ücret almaktan biraz daha uzaklaştık, her defasında güvenceli çalışma koşulları biraz daha hayal olmaya başladı.

İlerleyen süreçte DİSK-Enerji-Sen çatısı altında toplandık. İş kanununu daha iyi öğrendik. İlk defa temsilcilerimiz atanmadı kendimiz seçtik. İşyerindeki mobbinge, performans baskısına, keyfiyete, sağlığımızı bozacak uygulamalara birlikte karşı çıkmaya başladık. İşten atılmamızın asıl sebebi bunlar.”

Talepleri yerine getirilene kadar aynı yerde eylem yapmaya devam edeceklerini belirten İçindere, halka, destek olmaları için çağrıda bulundu. İçindere, “Bizi haklı gören, taleplerimizin karşılanmasını isteyen her insanın sunabileceği destek var. Sabancı’ya bağlı ne kadar yer varsa, CarrefourSA marketleri, TeknoSA mağazalarını, Akbank şubelerinin önlerini EnejiSa'ya bağlı fatura ödeme merkezlerini eylem alanına çevirmeye çağırıyoruz” dedi ve şu talepleri sıraladı; İşten atılan her arkadaşımız işine geri dönsün. EnerjiSA, işten atmaların son bulduğuna dair resmi bir açıklama yapsın. İşyerlerinde işçilerin sendika tercihlerinden dolayı gördüğü mobbinge son verilsin

Bültene kayıt ol