Pas South işçileri kara soğuğa rağmen mücadeleye devam ediyor

11.03.2022 - 15:15
Haberi paylaş

İnsana yakışır bir iş ve ücret istedikleri için Petrol-İş’te örgütlenen ve sendikalaştıkları için işten atılan 17’si kadın 20 Pas South işçisinin mücadelesi sürüyor.

Çerkezköy OSB’de bulunan B/S/H, Arçelik gibi beyaz eşya tekellerine üretim yapan Pas South fabrikasında işçiler geçen ay Petrol-iş Sendikasına üye oldular, sendika yetkiyi kazandı. Ancak işveren sendikalaşmada öncü rol oynayan 20 işçiyi işten attı.

Pas South yönetimi 16 işçiyi "fabrika küçülmeye gidiyor" bahanesiyle, 4 işçiyi ise  yüz kızartıcı suçları içinde bulunduran 25/2 maddesiyle işten attı.

İşçilerin örgütlendiği Petrol-İş Sendikası Trakya Şube Başkanı Mehmet Kaya, işçilerin daha iyi koşullarda çalışmak ve haklarını almak için sendikalaştığını söyleyerek, "İçerideki örgütlenmeyi öğrenen Pas South patronu önce 13 arkadaşımızı sonra onlara destek veren 7 arkadaşımızı işten attı. Direnişin 23. günündeyiz, burada çoğunluğu aldık bakanlığa başvuru da yaptık. İşveren ile görüşmeye çalışıyoruz fakat sürekli bir şekilde oyalanıyoruz" dedi. Kazanım sağlanana kadar mücadelenin devam edeceğini ifade eden Kaya, "Direnişteki işçilerin morali motivasyonu çok güzel, burayı bir düğün bayram havasına çeviriyorlar. Ağır hava şartlarına rağmen yılmadan mücadele ediyorlar" diye konuştu.

4 yıldır Pas South fabrikasında çalışan sendikalaştıktan sonra işten atılan bir kadın işçi, "Biz burada düz asgari ücrete çalışıyoruz erzak paramız 130 lira. Bu sene sadece erzak parasına zam yaptılar. Yüzde yüz zam yaptık diye övündüler ama yüzde yüz zam ile 260 lira oldu erzak parası. 260 lirayla bir mutfak alışverişi yapmak imkansız verdikleri para markete girmeden eriyor. Dört senedir zam yüzü görmedik" dedi. 

Çoğunluğunu kadın işçilerin oluşturduğu fabrikada kadınların mücadeleyi en önde göğüslemeleri, direnişte önde durmaları çok önemli.

Bültene kayıt ol