İşçilere değil patronlara barikat kurun

24.11.2020 - 14:32
Haberi paylaş

Birleşik Metal-İş üyesi işçilerin Ankara yürüyüşü polis zoruyla engellendi. 99 kişi gözaltında!

Sendikal haklarının tanınması talebiyle Gebze'den Ankara'ya yürümek isteyen Birleşik Metal-İş üyesi işçiler engellendi. Sendikanın Gebze 1 No'lu şubesi önünde toplanan işçiler, sendika yöneticileri, desteğe gelen diğer sendikaların ve siyasi partilerin üye ve yöneticileri gözaltına alındı. Toplamda 99 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınan kişilerin Gebze Emniyet Müdürlüğüne götürüldükleri öğrenildi.

Birleşik Metal-İş Sendikası, 25 Kasım Çarşamba saat 10.00'da Gebze Şubesi önünde yeniden bir araya geleceklerini ve Ankara'ya yürümekte kararlı olduklarını açıkladı.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasına üye oldukları için patron tarafından tazminatsız şekilde işten atılan ve ücretsiz izne çıkarılan Systemair HSK, Özer Elektrik ve Baldur fabrikaları işçilerinin Ankara’ya doğru başlatacakları yürüyüş Kocaeli Valiliğinin kararıyla engellendi. 

Birleşik Metal-İş sendikasının Gebze 1 No'lu Şube binasının önünde buluşan işçiler "Sendikalaşma hakkı istiyoruz" pankartı açtı. Çok sayıda polis de işçilerin toplandığı alanın yakınında konuşlandı. Polisler, önce işçileri fiziki mesafeye uymaları konusunda uyardı, daha sonra ise "Valilik kararı olduğu" gerekçesiyle işçileri engellemeye çalıştı, işçilere zor kullandı.

Polisin zor kullanarak işçileri engellemesi üzerine konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, "Türkiye'nin en büyük, en gelişmiş sanayi sitesinde bir ayıp yaşanıyor ve buna göz yumanlar hesap verecek. 'Çarklar dönmeli, Kovid'e rağmen işçilerin çalışması lazım, bir fabrikada işçiler hastalanırsa karantina altında hasta hasta çalışması lazım' deniliyor. İşçilerin Kovid'e yakalanma oranı bütün toplum kesimlerinin çok çok üstünde. Bu işçiler anayasal hakkını kullandığı ve sendika üyesi olduğu için düşük ücrete mahkum ediliyor, ücretsiz izne çıkarılıyor, işten atılıyor. Ey Çalışma Bakanı, sen bu yasaları uygulamakla yükümlüsün! Sadece sendika üyesi olduğu için işçiye her türlü baskı yapılıyor. Bu mu adalet, bu mu demokrasi, bu mu insan hakları, bu mu özgürlükler!" ifadelerini kullandı.

Direnişteki metal işçileri Ankara'ya yürüyor

Bültene kayıt ol