Meclis önünde torba yasa eylemine engel

04.11.2020 - 12:44
Haberi paylaş

DİSK’in 25 yaş altı ve 50 yaş üstü işçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve emeklilik hakkını gasp etmeye yönelik torba yasa tasarısına karşı Meclis önünde eylem yapması engellendi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK’e bağlı sendikaların başkanlarının basın açıklaması yapmaması için polis Meclis çevresinde sıkı önlemler aldı. Meclis önüne kimsenin yaklaşmasına izin verilmezken, gazetecilerin görüntü alması kalkanlarla engellendi.

İki minibüs ile Meclis önüne gelen DİSK yöneticileri, araçtan indiklerinde polis ablukasına alındı. Meclis önünde bekleyen CHP, TİP ve HDP milletvekilleri sendika yöneticilerinin gözaltına alınmasını engellemeye çalıştı. Birleşik Metal-İş Sendikası Örgütlenme Daire Başkanı Hami Baltacı ters kelepçelenerek gözaltına alındı ve serbest bırakıldı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da gözaltına alınmaya çalışıldı.

İşçilerin basın açıklamasına katılması engellendi

Burada yaşanan arbedenin ardından DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu ile DİSK Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan milletvekilleri ile birlikte Meclis’e girdi. Meclis’te basın açıklaması yapan Çerkezoğlu, “Sabah erken saatlerden itibaren şubelerimizden, sendika binalarından buraya gelmeye çalışan arkadaşlarımızın önü kesildi. Şubelerde bekletildiler. Buraya sınırlı sayıda arkadaşımızla geldiğimizde de Meclis kapısında basın açıklaması yapmamız engellendi” dedi.

İki konfederasyon yöneticisiyle birlikte Meclis içinde açıklama yapan DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yasanın geri çekilmesini istedi. Çerkezoğlu, genel bir iş bırakmanın gündemde olup olmadığı sorusu üzerine Türk-İş ve Hak-iş ile yaptıkları ortak açıklamaya atıfta bulunarak, diğer konfederasyonların bunun arkasında durması gerektiğini söyledi.

Torba yasada işçiyi koruyacak hiçbir düzenleme yok

Kamuoyunda istihdam paketi olarak bilinen yasa teklifinde içeriğinde onlarca maddede işverenlere teşvikler, destekler olduğunu belirten Çerkezoğlu, “İşsizlik Sigortası Fonu’ndan patronlara yapılan ödemelerin daha da artırılması var. Kurumlar vergisinin 5 puan düşürülmesi var. Suç işleyerek kayıt dışı işçi çalıştıran işverenlere teşvikler, ödüller var. Ama işçiler açısından numunelik de olsa bir tane iyileştiren madde yok. Örneğin gelir vergisinin azaltılması, asgari ücretten vergi alınmaması, temel tüketim maddelerinden KDV alınmaması yok. Pandeminin yarattığı yıkımdan işçiyi, emekçiyi koruyacak hiçbir düzenleme yok” dedi.

Türk-iş ve Hak-iş açıklamalarının arkasında durmalı

Gazetecilerin genel bir iş bırakmanın gündemde olup olmadığı sorusuna ise Çerkezoğlu şöyle yanıt verdi: “Dün üç konfederasyon olarak bu çerçevede itirazlarımızı dile getiren yazılı bir açıklama yaptık. Bu son derece önemli bir irade beyanıdır. Diğer konfederasyonlarla görüşmelerimiz devam ediyor. Dün ortaya koyduğumuz bu iradenin işyerlerinden başlayarak hep birlikte ileriye taşınması, eylem ve etkinliklerle Türkiye işçi sınıfının iradesinin net bir biçimde ortaya konulması, bu torba yasa geri çekilene kadar devam edecektir.” Çerkezoğlu, diğer konfederasyonların da dünkü açıklamanın arkasında durarak gereğini yapması gerektiğini dile getirdi.

Bültene kayıt ol