Birleşik Metal üyesi işçiler: Kıdem tazminatı hakkımız gasp edilemez!

03.11.2020 - 15:56
Haberi paylaş

AKP hükümetinin, TBMM komisyonunda kabul edilen torba yasayla başta kıdem tazminatı olmak üzere emekçilerin haklarına yönelik gerçekleştirmek istediği saldırılara karşı işçiler, fabrikalarında ve iş yerlerinde eylemler düzenlemeye devam ediyor.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasının örgütlü olduğu fabrikalarda işçiler, Gebze, Tuzla, Kartal, Pendik, Mersin, Çorlu ve Manisa’da hafta başında yaptıkları eylemlerle, hükümeti bu saldırılardan vazgeçmesi için uyardı.

Bosal, Cavo Otomotiv, Kroman Çelik, Arfesan, Arpek, Schneider Enerji, Yücel Boru, Çayırova Boru, Fontana Kalıp, Paksan Makine, Hidro-Mak, Ejot Tezmak, ÇİMSATAŞ, Marmara Galvaniz, Schneider Elektrik, Grid Makine ve daha pek çok fabrikada işçiler basın açıklamaları ve eylemler gerçekleştirdi.

Birleşik Metal-İş üyesi işçiler yaptıkları açıklamalarda, “Yıllardır defalarca kıdem tazminatına el uzattılar ama işçi sınıfı ayağa kalkınca ellerini geri çekmek zorunda kaldılar. Bu kez işçileri bölerek, yaşımıza göre ayrımcılık uygulayarak kıdem tazminatı hakkını parça parça gasp etmek istiyorlar” dedi.

Kıdem tazminatının çocuklarının geleceği olduğunu belirten işçiler, “Bu teklif yasalaşırsa emeklilikte yaşa takılanlar belirli süreli sözleşmeyle çalışmaya zorlanacak ve daha güvencesiz koşullarda çalışmış olacaklar, kıdem ve ihbar tazminatı olmayacak. Ayda 10 günün altında çalışan 25 yaş altı gençlerin emeklilik primi bile yatırılmayacak. Yani bu çalışma süresi emekliliklerine sayılmayacak. Üç ayrı işverende, üç ayrı sözleşme ile ayda 30 gün çalışan bir gencin emeklilik hakkı gasp edilmiş olacak. Çocuklarımızın emanetinin ve geleceğimizin gasp edilmesine sessiz kalmayacağız! Çocuklarımız ve geleceğimiz için direneceğiz, direneceğiz, direneceğiz” ifadelerini kullandı.

Petrol-iş üyesi işçiler de kıdem tazminatı hakkını savunmak için eylem yapıyor

Türk-İş'e bağlı Petrol-İş'e üye işçiler de yine fabrika ve işyerlerinde yaptıkları eylemlerle, torba yasanın esnekleşme ve güvencesizleştirme yoluyla işçi sınıfının temel haklarını ortadan kaldıracağını belirtti. Torba yasanın salgın döneminde işçileri değil patronları kollayan düzenlemelerden birisi olduğu vurgulanan açıklamada, “Kırmızı çizgimiz kıdem tazminatı hakkımızı, çalışanların önemli bir bölümü için ortadan kaldırmayı hedefleyen bu düzenlemeyi kabul etmiyoruz. İşçilerin adil ve yeterli bir ücret alabilecekleri, güvenceli ve kurallı bir çalışma düzeni istiyoruz. Salgında işverenler değil asıl işçiler korunmalı, İşsizlik Sigortası Fonu işverenlere teşvikler için değil zor durumdaki emekçilerin desteklenmesi için kullanılmalıdır. Düzenlemeye karşı tavrımız, mücadeleyi yükseltmek ve haklarımızı sonuna kadar savunmak olacaktır” dendi.

Bültene kayıt ol