DİSK’ten basın açıklaması: Emekli gelirleriyle giderleri arasında uçurum var!

21.10.2020 - 11:57
Haberi paylaş

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)  bugün sosyal güvenlik hakkının ayrılmaz bir parçası olan emeklilik hakkıyla ilgili bir basın açıklaması yaptı. 

DİSK Yönetim Kurulu adına Arzu Çerkezoğlu'nun İstanbul İl SGK Müdürlüğü önünde yaptığı basın açıklamasında öne çıkan vurgular şöyle:

- Emekliler ve hak sahipleri ciddi bir yoksullukla ve sefalet düzeyinde bir gelirle yüz yüze. En düşük emekli aylık ve geliri alan 2,6 milyonluk yüzde 20'lik dilimin aylık harcanabilir geliri Temmuz 2020 itibariyle 763 TL'dir. 2,6 milyon emekli ve hak sahibi bu sefalet geliri ile yaşıyor.

- 13,2 milyon emekli ve hak sahibinin 7 milyon 900 bini, yani yaklaşık yüzde 60'ı asgari ücretin altında aylık ve gelire mahkûm durumda. Bu utanç verici rakamlar yaygın bir emekli yoksulluğu yaratıyor.

Çerkezoğlu basın açıklamasının devamında şunları söyledi:

“Türkiye'de emeklilerin yaşadıkları sıkıntıları ve Emeklilikte Yaşa takılanlar (EYT) gerçeğini gözler önüne sermek için DİSK-Araştırma Merkezi'nin hazırladığı "Türkiye'de Emeklilerin Durumu ve EYT Gerçeği” araştırmasını paylaşmak için bugün burada bir aradayız.

Emekliler ve onların hak sahipleri 13 milyonu aşan sayılarıyla en önemli toplumsal gruplardan birini oluşturuyor. En büyük toplumsal gruplardan biri olan emekliler ne yazık ki büyük sıkıntı çekiyor. 9 milyonu aşkın yaşlılık aylığı alan emekli ile 4 milyon civarında dul ve yetim aylığı alan hak sahipleri ciddi geçim sıkıntıları yaşıyor.

Türkiye'de emekli aylık ve gelirleri arasında büyük bir uçurum bulunuyor. Avrupa Birliği İstatistik Birimi (Eurostat) verilerine göre Türkiye emekliler arası gelir eşitsizliğinin en yüksek olduğu ülkedir. Türkiye'de en düşük emekli aylık ve geliri alan emeklilerin ilk dilimi ile en yüksek emekli aylık ve geliri alanlar arasındaki fark 7,5 kattır. Emekliler arası gelir eşitsizliğini gösteren bu rakam Avrupa Birliği'nde ortalama 4,2'dir.

Emeklilerin yaşam koşullarının giderek zorlaşmasının yanı sıra emekli olmak da giderek güçleşmektedir. Bu konu ne zaman gündeme gelse Türkiye'nin "genç emekliler” ülkesi olduğu iddia edilmektedir. Bu iddia da kesinlikle doğru değildir. Ülkemizde emeklilerin yüzde 80'e yakını 55 ve yukarı yaştakiler oluşturmaktadır. Türkiye'de emeklilikte ortalama ömür beklentisi 17,6 yıl ile OECD ve Avrupa ortalamasının oldukça altındadır. Emeklilikte ortalama ömür beklentisi Fransa'da 25 yıl, Yunanistan'da 24 yıldır. Türkiye OECD sıralamasında emeklilikte ortalama yaşam beklentisi açısından 45 ülke arasında 36'ncı sıradadır.”

DİSK yöneticileri 16 Ekim’de AKP milletvekilleri tarafından meclise sunulan Torba Yasa’yı da eleştirdiler. Yasanın işverenden yana politik tercihlerin bir yansıması olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, “Meclise sunulan yeni torba yasa teklifi işverenlere bol kepçe teşvik ve vergi indirimi olanağı getirirken, işçi sınıfının payına daha fazla güvencesizlik düşmektedir.” dedi.

DİSK üyeleri şu talepleri dile getirerek basın açıklamasını sonlandırdı:

- Emekli ve hak sahiplerinin aylık ve gelirleri yaşam koşullarına uygun hale getirilmeli, alt sınırı asgari ücret olmalıdır.

- Emeklilerin sendikal haklarını kullanmasının önündeki engeller kaldırılmalı, emeklilere toplu pazarlık hakkı tanınmalıdır.

- Emeklilikte Yaşa Takılanların (EYT) sorunları çözülmelidir.

Bültene kayıt ol