Kapışma 2019 ücret pazarlıklarında

13.11.2018 - 07:14
Haberi paylaş

Yeni yılda asgari ücret üzerine mücadele ve pazarlıklar erken başladı.

İlk kapışma, işçi tarafını temsil eden sendikaların Aralık ayını beklemeden asgari ücretin, Ekim'de 2 bin TL yapılması talebi üzerine oldu.  

Krizle birlikte yüzde 40 yoksullaşırken, bugün net 1604 TL olan asgari ücretteki kaybın hemen önlenmesi ve yeni yılda asgari ücretin 2 bin lira sınırı üzerinden belirlenmesi talebi,  hükümet tarafından reddedildi.

Beş üyesi işçi tarafını temsil eden sendikalar, on üyesi hükümet ve patron temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu Aralık ayında toplanacak.

Asgari ücretteki artış, genel ücretlerdeki artışı da belirlediği için bu sadece 6 milyon işçiyi değil bütün işçi sınıfını ilgilendiriyor. Bu yüzden asıl kapışma burada yaşanacak.

“Enflasyonla topyekûn mücadele” bir ayda çöktü

Türk-İş asgari ücretin 2 bin TL olmasını, Hak-İş 2 binin üzerine çıkartılmasını, DİSK ise 2 bin 600 olmasını talep ediyor. Bu taleplerin hayata geçmesi sendikaların birleşmesine, ortak taleplerle patronlar ve hükümetin karşısına çıkmasına, krize karşı çoğunluğu koruyacak insanca bir ücret için mücadele etmesine bağlı.

Kuşkusuz mücadele asgari ücret pazarlık masalarında sona ermeyecek. Memurlar ve işçiler, kamuda çalışanların toplu sözleşmeleri de aynı kapışmalara sahne olacak.

İşçiler bu zorlu mücadeleyi birleşerek kazanabilir.

(Sosyalist İşçi)

2019 bütçesi: İşçileri zor bir yıl bekliyor

Bültene kayıt ol