Suriyeli işçilerin yüzde 92’si ayrımcılığa uğradığını düşünüyor

25.09.2018 - 10:08
Haberi paylaş

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) araştırmasına göre, Suriyelilerin yüzde 92’si iş hayatında ayrımcılığa uğradıklarını düşünüyor.

BETAM, "Suriyeli çalışanlar ve işgücü piyasalarında ayrımcılık" başlıklı bir araştırma raporunu yayınladı. Rapora göre Suriyeli çalışanların yüzde 92'si çalışma hayatında ayrımcılığa maruz kalıyor.

Gökçe Uysal, Baran Alp Uncu ve Merve Akgül tarafından yürütülen araştırmada görüşülen Suriyeli gençlerin yüzde 92’si, farklı şekillerde ayrımcılığa maruz kaldığını dile getirirken, İstanbul’da çalışan ya da iş arayan genç Suriyelilerin yüzde 80,3’ü işgücü piyasasında ayrımcılığa uğradığını belirtiyorlar.

"Düşük ücretler ve kötü çalışma koşulları teklif ediliyor"

Rapordan satırbaşları şöyle:

-Patron ya da yöneticilerinden kötü muamele görenler olduğu gibi çalışma arkadaşlarından kötü muamele görenler de bulunuyor.

-Anket verilerine göre İstanbul işgücü piyasasındaki Suriyelilerin yarısı Türk çalışma arkadaşlarına kıyasla daha düşük ücretlere çalıştığını, yaklaşık dörtte biri Suriyeli olduğu için işe alınmadığını düşünüyor.

-Benzer şekilde genç Suriyelilerin yüzde 24’ü patronunun ya da yöneticisinin, yüzde 18’i çalışma arkadaşlarının kendisine kötü muamelede bulunduğunu aktardı.

-Görüşme yapılan çalışan ve işsiz olan bireyler kendilerine düşük ücretlerin ve kötü çalışma koşullarının teklif edildiğini ifade ederken, her dört Suriyeliden biri sadece Suriyeli oldukları için bazı işverenlerin onları geri çevirdiğini söyledi.

-Araştırma kapsamında firma ve işletmelerle yapılan görüşmeler, diğer çalışanlardan ve müdürlerden gelen kaygılardan dolayı Suriyelilerin işe alımı konusunda tereddüt edildiğini gösteriyor.

Maaş suiistimaline karşı koruma mekanizmalarından yoksunlar

-Özellikle müşteri ile birebir iletişimi gerektiren işlerde, müşterilerde olumsuz bir algı oluşmasına dair endişe ve dolayısıyla müşteri kaybı korkusu da Suriyeli istihdamının önündeki engellerden olduğu araştırmaya yansıdı.

-Genç Suriyeli erkeklerin ortalama aylık ücreti 2017’de 1400 lira, kadınların ise 1300 liradır. Genç Suriyeli erkeklerin yarısı, kadınların ise dörtte üçü asgari ücretten az kazanmaktar. Buna karşın İstanbul’da aynı yaş grubunda ortanca aylık ücret 1660 lira.

-Araştırmada İstanbul işgücü piyasasındaki genç Suriyelilerin maaş suiistimaline karşı koruma mekanizmalarından yoksun oldukları görüldü.

-Bazı katılımcılar polis ve belediye yetkilileri gibi üçüncü kişilere şikâyette bulunmalarına rağmen ne memurların ne de kuruluşların müdahil olduğunu, kimsenin onlara yardım etmediğini öne sürüyor.

-Herhangi bir okulu bitirmeyenlerin yüzde 95.5’i ayrımcılığa maruz kaldığını belirtirken bu oran lise mezunları arasında yüzde 74.1’e geriliyor.

-Bununla birlikte, oranın üniversite mezunları arasında yüzde 80 civarında olduğu belirtildi.

Bültene kayıt ol