Ticaret kanuna göre şirketlerin çoğu ‘batık’ durumda

31.07.2018 - 10:45
Haberi paylaş

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Türkiye’de işletmelerin çoğunun Türk Ticaret Kanunu kıstaslarına göre ‘batık‘ olduğunu söyledi.

Dünya gazetesinden Yeşim Ardıç’a konuşan Özdebir, Türkiye’deki finansman yokluğuna ve dolar cinsinden borçlara dikkat çekerek şöyle konuştu:

“Şu anda Türkiye’de çarkları çevirebilmek için finansmana ihtiyacımız var. Kredi-mevduat oranı olmaması gereken seviyelerde. Bu şartlar altında bankaların da kredi verecek kaynağı kalmadı. Yıl sonuna kadar ödenmesi gereken 69 milyar dolar gibi devasa büyüklük var. Bunu tedavi etmemiz ve cari açığı düşürmemiz lazım.”

Özdemir, rekor seviye çıkan enflasyon artışını da değerlendirdi.

“Şirketlerin çoğu batık”

ASO Başkanı, yaptığı değerlendirmede, “İşletmelerimizden çoğu Türk Ticaret Kanunu’na göre batık durumda” sözlerini kaydetti:

“Tüketici enflasyonu yüzde 15 seviyesine geldi ama bagajımızda tüketici fiyatlarını daha yukarı taşıyabileceğimiz üretici enflasyonu var. Arada ciddi makas var ve bu öbür tarafa aktarılacak. Şu anda yaşanan talep değil, maliyet yönlü bir enflasyon. Türkiye ABD ve AB gibi tek paralı bir ekonomi değil, herkesin cebinde döviz var. Uzun süre yurt dışından fazla döviz geldi, TL değerlendi, ithal mal ucuzlayınca bunlara yönelik talep arttı ve Türkiye’de bazı işler yapılamaz hale geldi. Türkiye ekonomisi öyle bir hale geldi ki işletmelerimizden çoğu Türk Ticaret Kanunu’na göre batık durumda. Varlıklarından daha çok borçları var.”

Şirketlerin hayatta kalabilmeleri için piyasanın hareketlenmesi gerektiğini dile getiren Özdebir, “Belki tedbirler üç dört sene önce alınsaydı, faturası bu kadar ağır olmayabilirdi” dedi.

Bültene kayıt ol