Trump yönetiminden Erdoğan'a “hediye”

12.06.2018 - 10:55
Haberi paylaş

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Menbiç konusunda Türkiye ile işbirliği yapacaklarının sinyallerini verdi. 

Pentagon'da gazetecilerle konuşan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Türkiye’yle Menbiç yol haritasını hayata geçirmeye hazır olduklarını söyledi.

Mattis, “İleri birlik hattında bu işbirliğini uygulamaya hazırız” diyerek Menbiç'in ABD ve Türkiye askeri devriyeleri tarafından kontrol edileceğini belirtti.

Türk askeri yetkililer ve ABD Avrupa Komutanlığı EUCOM yetkilileri, bu hafta Almanya’nın Stuggart kentinde bir araya gelerek ayrıntıları görüşecek.

G7'deki müttefiklerine karşı ticaret savaşı başlatan Trump yönetiminin verdiği bu "hediye"nin karşılığında ne alacağı ise ileride görülecek.

Trump yönetimi ile Erdoğan hükümeti arasındaki gerginliğin temel konusunun S-400'ler olduğu belirtiliyor.

ABD tarafının "alın ama kullanmayın" yaklaşımına yanıt veren Erdoğan, "S-400'leri kullanmayacağız da ne yapacağız?" dedi. 

Trump yönetimi, Türkiye'ye silah satışına yönelik engellemeyi kaldıracak mı?

Kuzey Suriye'de bir kasaba olan Menbiç'te, Rusya, İran ve Esad rejimi askerlerinin yanında devriye gezecek ABD ve Türkiye arasındaki pazarlığın sonucunu, 24 Haziran seçimleri gibi Trump yönetiminin İran ve Rusya karşıtı adımları da belirleyecek.

YPG'nin çekildiği Menbiç'e, Erdoğan'ın vaat ettiği şekilde girilmesi şimdilik küçük bir "hediye" gibi gözüküyor.

Mattis kimdir?

ABD Savunma Bakanı Mattis'in lakabı "kuduz köpek."

2003'te Irak'ın işgali sırasında Orgeneral James Mattis, deniz piyadelerine şu tavsiyede bulunmuştu: "Nazik olun, profesyonel davranın. Ama tanıştığınız herkesi öldürmek üzere bir planınız da olsun."

İşkenceyi savunan Mattis, CENTCOM, yani ABD ordusunun Orta Doğu operasyonlarından sorumlu kolundan 2013 yılında emekli oldu.

CENTCOM komutanıyken Obama'nın müzakere ve anlaşmasına karşı çıkan Mattis, İran'ın "Orta Doğu'da istikrarın önündeki en kalıcı tehdit" olduğunu söylüyor.

Bültene kayıt ol