Son 13 yıldır AKP hükümetlerinin en büyük dayanaklarından biri hâline gelen ekonomideki istikrarlı tablo, hükümetin savaş siyasetinin gölgesinde çatırdamaya başladı. Bu yıl zorlu bir dönem geçiren Türk lirası, savaş gerilimiyle yüzde 5 oranında değer kaybetti.
Taraf’tan Süleyman Yaşar’ın dikkat çektiği tablo, pek de iyimser görünmüyor. Her ay gerileyen ihracat oranları, yıl sonu hedefinin 173 milyar dolardan 150 milyar dolara düşmesine neden oldu. Bu da büyüme hızını etkiledi. Kişi başına gelirin 10 bin 823 dolardan 10 bin 200 dolara düşmesiyle fakirlik oranı arttı.
Sadece AKP gerilerken yüzümüz güldü
Tüketici güven endeksinde ise nisan ayından bu yana yükselişin yaşandığı tek ay, AKP hükümetinin salt çoğunluğunu kaybettiği haziran ayı oldu.
Seçmenin koalisyon hükümetlerinden yana oy kullanmasıyla artan güven endeksi, beklenen koalisyonun bir ayı aşkın süredir kurulamamasıyla bir kez daha tüketicide önünü görememeye yol açtı. Temmuz ayı tüketici güven endeksi yüzde 2,7 oranında azalarak 64,7’ye geriledi.
Bir diğer gerileyen endeks ise genel ekonomik durum beklentisi oldu, tam yüzde 5,8 gerileme yaşandı.
Seçmen karamsar
Bu verilerin savaş senaryolarının konuşulduğu bugünlerde ne anlama geldiğini yorumlayan ekonomist Yaşar şu yorumu yaptı: “Bunun anlamı şu; tüketici, gelecek 12 ayda düşük AKP hükümeti işbaşında kalırsa ekonominin daha da kötüleşeceğini düşünüyor. Bir de unutmadan hemen belirtelim; Hazine’nin en son yayınladığı verilere göre 30 Haziran 2015 itibariyle yıl başında 621,4 milyar lira olan kamu borç stoku 650,9 milyar liraya yükseldi. Anlayacağınız ekonominin büyümesi dururken devlet borçları çoğaldı. Bu da hayra alâmet değil.”