© Euronews
Ankara'da polis tarafından bir yıldır kapatılması yönünde baskı uygulanan Somali lokantası işletmecisi Muhammed İsa Abdullah için sınır dışı kararı çıktı. Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Twitter hesabından sınır dışı kararını duyurdu.
Somali lokantası, uzunca bir süre emniyet güçlerinin yaptığı denetimler nedeniyle gündemde yer almıştı. Geçtiğimiz haftalarda işletme sahipleri, denetimlerin artık bir “baskı” niteliği taşıdığını belirterek “pes etme noktasında” olduklarını söylemişti.
Polis baskısı nedeniyle defalarca isim değişikliği yapan işletme yeniden “SAAB” ismi ile açıldığında da polis tarafından yine kapatılmaya çalışıldı. Tabelası gece gelen ekipler tarafından beyaza boyandı.
Yaklaşık on bir yıldır Türkiye’de yaşayan ve hakkında sınırdışı kararı verilen Somali lokantası işletme sahiplerinden Muhammed İsa Abdullah eğitim hayatının büyük bir kısmını Türkiye’de tamamlamış ve dört yıldır ticaretle uğraşıyor. Yasal olarak tüm sorumluluklarını yerini getirdiğini söyleyen Abdullah, geçtiğimiz yılın Ağustos ayından beri işletmeyi kapatmaları için ‘yoğun baskılara’ maruz kaldıklarını ifade ediyor.
Somali Sofrası ismi Türkçe, yoksa biz mi bilmiyoruz
Emniyet mensuplarının uygulamalarına dair yasal dayanağın kendilerine gösterilmediğinin altını çizen Abdullah, lokantasına gelen müşterilerin gözaltına alındığını, karakolda bir iki saat bekletilerek serbest bırakıldıklarını, Somalilere ait diğer iş yerlerinin bu baskılar sonucu kapandığını ve iş yerlerinin zaten Türkçe olan isimlerinin değiştirilmeye çalışıldığını anlatıyor.
Abdullah, “Somali Sofrası diye bir yerimiz vardı. Polis, Somali Sofrası yabancı bir isim dediği için değiştirmek zorunda kaldık. Hâlbuki Somali Sofrası Türkçe ve başka bir Türkçesi yok, yoksa biz mi bilmiyoruz” dedi.
Abdullah, Emniyetin Somali lokantası önünde bir ekip otosu sabitlediğini ve polis memurunun gelen müşterilere, “Burası kapalı” diyerek lokantaya girişlerini engellediklerini belirtti. Bu haksız ve adaletsiz sınırdışı kararının bir an önce geri çekilmesini istedi.