Anket: ‘Sürtük’ için ‘Milletin dili’ diyen Erdoğan’ı halk onaylamadı

19.07.2022 - 13:33
Haberi paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Gezi eylemcilerine yönelik kullandığı ‘sürtük’ ifadesi,  yapılan ankette halka soruldu. Tayyip Erdoğan’ın “Milletin diliyle konuştuk” diyerek savunduğu ‘sürtük’ ifadesi, karşılık görmedi.

MetroPOLL’ün anketinde katılımcıların yüzde 83’ü “Sürtük, hakarettir” derken, yüzde 72,3’ü de Erdoğan’ın bu sözleri kullanmasının doğru olmadığını söyledi. AKP’lilerin yüzde 70,5’i ‘sürtük’ ifadesinin hakaret olduğunu kabul ederken, yüzde 51,8’i de Erdoğan’ın bunu kullanmasını doğru bulmadı.

Anket katılımcıları, “Sizce birisine ‘sürtük’ demek hakaret midir?” sorusuna yüzde 83 oranında “Evet, hakarettir” yanıtını verdi. 

“Hayır” diyenlerin oranı ise yüzde 13,8 oldu.

AKP seçmenlerinin yüzde 70,5’i ‘sürtük’ün hakaret olduğunu söylerken yüzde 25,3’ü hakaret olmadığını savundu.

CHP, İYİ Parti ve HDP seçmenlerinin ezici çoğunluğu ise bu ifadelerin hakaret olduğunu söyledi.

MHP seçmeninin yüzde 80,6’sı, söz konusu ifadenin hakaret olduğunu söyledi.

AKP’lilerin yarısından fazlası katılmıyor

Aynı katılımcılar, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gezi protestolarına katılanlara ‘sürtük’ demesini doğru buldunuz mu?” sorusuna ise yüzde 76,8 oranında “Hayır, doğru bulmuyorum” yanıtını verdi. Yüzde 18,2’lik kesim ise doğru bulduğunu söyledi.

Ankete göre AKP seçmenlerinin yüzde 51,8’i bu ifadeyi doğru bulmadığını, yüzde 39,4’ü ise doğru bulduğunu söyledi. MHP seçmeninin yüzde 69,5’i de ifadeyi doğru bulmadığını söylerken yüzde 26,8’i doğru bulduğunu belirtti.

CHP’de ifadeyi doğru bulanların oranı yüzde 5’te kalırken İYİ Parti’de bu oran yüzde 13,3, HDP’de ise yüzde 5,5 oldu.

Millet İttifakı ortaklarından Saadet Partisi’nin seçmeninde ise Erdoğan’ın ifadesini doğru bulanların oranının AKP'nin de üzerinde olması dikkat çekti. Buna göre SP seçmeninin yüzde 48,2’si Erdoğan’ın ifadesinin doğru olduğu yönünde görüş bildirdi, ifadeyi yanlış bulanların oranı yüzde 51,8 oldu. 

 

Bültene kayıt ol