TÜİK enflasyonu yüzde 78,6, gerçek enflasyon yüzde 175,6

04.07.2022 - 12:26
Haberi paylaş

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) göre Haziran ayında yıllık enflasyon (TÜFE) yüzde 78,6’ya yükseldi. Aylık artış yüzde 5. TÜİK'in açıkladığı rakamlar son 24 yılın en yüksek enflasyon değerleri. En son 1998 yılında yıllık enflasyon yüzde 80 olarak ölçülmüştü.

TÜİK’e göre üretici fiyatları da (ÜFE) aylık bazda yüzde 6,8, yıllık bazda 138,3 arttı. ÜFE’nin, TÜFE’den yüksek olması, gelecek aylarda fiyata artışlarının devam edeceği anlamına geliyor.

TÜİK enflasyonunun dağılımı

TÜİK’e göre ana harcama grupları itibarıyla 2022 yılı Haziran ayında en az artış gösteren ana gruplar giyim ve ayakkabı, sağlık, eğlence ve kültür oldu. Buna karşılık, 2022 yılı Haziran ayında artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, ulaştırma, konut, lokanta ve oteller oldu. Fiyatlardaki yıllık artış tablosu şu şekilde:

ENAG’a göre gerçek enflasyon yüzde 175,6

Gerçek enflasyonu ölçmeye çalışan, bağımsız ekonomistlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG)’a göre ise enflasyon yıllık yüzde 175,6 olarak gerçekleşti. ENAG yayınladığı raporda her bir kalemdeki artışları veya varsa eksilişleri yayınladı.

TÜİK halkı yoksullaştırmaya devam ediyor 

Enflasyonun açıklanması ile birlikte siyasi parti ve sendikalardan tepkiler yükseldi. Gerçek enflasyon yüzde 175 iken, TÜİK’in bunu yüzde 78 olarak açıklaması protesto edildi. 

Memurların, kamu işçilerinin ve emeklilerin maaşlarına enflasyon oranında zam yapıldığı için, TÜİK’in düşük enflasyon açıklaması her bir işçinin, memurun, emeklinin cebinden binlerce liranın eksilmesi anlamına geliyor. Özel sektördeki hemen tüm toplu sözleşmelerde de TÜİK’in açıkladığı enflasyon oranları dikkatle alınıyor. İktidar ve patronlar, TÜİK’in düşük enflasyon açıklaması sayesinde milyarlarca lira kazanıyorlar. Örneğin son açıklanan rakamlar ile memur ve emekli maaşlarına yüzde 40 civarında zam yapılacak. Yılbaşında alınan yüzde 30 zam ile birlikte toplam zam oranı yüzde 70 civarında olacak. Halbuki gerçek enflasyon yüzde 175,6. 

Geçen yılsonu ortalama 4 bin lira alan bir emekçi, TÜİK’in Ocak ve Haziran ayında yayınladığı bu enflasyon rakamları sonucu şimdi 7 bin lira alacak, ama asıl alması gereken 11 bin lira. Bütün işçi ve emekçiler bu süreçte en az yüzde 50 yoksullaştı. Sendikalar ücretlerdeki bu erimeyi durdurmak zorunda.

Bültene kayıt ol