“Hepimiz Göçmeniz” diyen aktivistler 21 Haziran’da Dünya Mülteciler Gününde herkesi basın açıklamasına çağırıyor. 21 Haziran, Salı, saat 19.00’da Kadıköy Süreyya Operası önünde basın açıklaması yapılacak.
Dünya genelinde zorla yerinden edilenlerin sayısı 100 milyonu aştı. Türkiye’de de 3,8 milyon mülteci var.
Çeşitli ırkçı odaklar ve çevreler sık sık mültecileri, göçmenleri hedef gösteriyor. Göçmenlerin hiçbir dahli olmayan olayları göçmenler gerçekleştirmiş gibi, özellikle sosyal medyada şişirdikleri yalanlarla nefreti örgütlüyorlar.
Son bir haftada gerçekleşen ırkçı saldırıları kısaca özetleyelim:
İstanbul Ataşehir'de gasp edilmek istenen Afganistanlı işçiler, ırkçıların yalanıyla hedef haline getirildi. Göçmenlerin çalıştığı geri dönüşüm depolarına yapılan saldırılarda, bir işçi bıçaklanırken 3 atık işçisi yaralandı.
Irkçı kışkırtmalar, İstanbul Bağcılar'da cinayete dönüştü. Suriyeli işçilerin evine gelip taciz eden örgütlü ırkçı grup, kendilerine tepki gösteren tekstil işçisi Şerif Ahmed'i öldürdü.
Edirne sınırında, Yunanistan güvenlik güçlerinin silahla ateş açması sonucu Afganistan uyruklu 1 göçmen hayatını kaybetti.
Bu nefretin, geçen sene Altındağ’da örneğini gördüğümüz gibi, ırkçı bir linç girişimi halini almaması için bugünden güçlü bir ses çıkarmamız gerekiyor.
“Hepimiz göçmeniz” sloganı sadece bir slogan değildir. İçinde yaşadığımız dünyanın, savaşların, otoriter rejimlerin, iklim krizi ve açlığın ortaya çıkardığı bir gerçektir.
Bu yüzden ırkçılığa, göçmen düşmanlığına karşı güçlü bir duvar örmek zorundayız.
Dünya Mülteciler Günü’nde her mültecinin, göçmenin insan onuruna yakışır şartlarda yaşamını sürdürmeye hakkı olduğunu bir kez daha belirtiyoruz.
İltica haktır, göçmenlere özgürlük.
Bütün göçmenler kardeşimizdir.
Basın açıklaması sonrası saat 20.00’de gerçekleştirilecek FORUM’da göçmenler ve aktivistler görüşlerini dile getirecekler.
Günün programı şöyle:
21 Haziran Salı
► 19:00 Basın Açıklaması
Süreyya Opera Binası Önü-Kadıköy
► 20:00 Forum
Konuşmacılar: Adem Maarastawi (Suriyeli Aktivist), Feride Eralp (Kadınlar Birlikte Güçlü), İkram Doğan (SES Aksaray), Kadir Bal (Tarlabaşı Dayanışma), Melike Karaosmanoğlu (Avlaremoz yazarı), Taha Elgazi (Sığınmacılar Platformu), Tuna Emren (Hepimiz Göçmeniz, Irkçılığa Hayır Platformu
Adres: Söğütlüçeşme Caddesi, Kalem Sokak, No: 11, Arif Bey İşhanı, Kat:3, Osmanağa-Kadıköy