CHP geç bile kaldı: Irkçı Tanju Özcan nihayet atılıyor

14.06.2022 - 11:52
Haberi paylaş

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, kesin ihraç talebiyle CHP disiplin kuruluna sevk edildi. Gerekçe ırkçılık olarak konulmasa da Özcan'ın CHP'den atılması demokratik muhalefet için olumlu bir adımdır.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Bolu'da belediye başkanı olan Tanju Özcan'ın ilk icraatı, belediye meclisinde çoğunluğu oluşturan CHP ve İYİP'lilerin desteğiyle, mültecilere yapılan ekonomik ve sosyal yardımların kesilmesi kararı oldu.

Irkçı Özcan bununla kalmadı. Bolu özerk bir yermiş gibi Türkiye'nin geri kalanında geçerli kanunlardan ayrı uygulamalara devam etti.

Mültecilerin, 10 kat daha fazla su faturası ve atık vergi ödemesi; Yabancıların nikah ücretinin 100 bin liraya çıkarılması, suyun metreküpünün 2,5 dolar olması kararlarına da imza attı.

Yargı bu kararları iptal etse de onun amacı Bolu'dan göçmenleri kovmaktı. Belediye reklam panolarına Türkçe ve Arapça "Bolu Belediyesi’nden geçici sığınmacılara son çağrı" başlığıyla "Artık istenmiyorsunuz, dönün ülkenize" yazılı afişler astırdı. 

Sadece mültecilere değil

Zamanla tek hedefinin göçmenler olmadığı ortaya çıktı.

Belediyede çalışan bir temizlik işçisi kadını, sosyal medya hesabından Selahattin Demirtaş'ın fotoğrafını paylaştığı için işten attı. 

Yotube'da katıldığı bir programda sağlık sorunları sebebiyle bebek yapmayan başörtülü bir kadınının tıbbi yardım isteğine cinsiyetçi (iğrenç) bir yanıt verdi.

Belediye meclisi toplantısında AKP üyesi bir kadına da cinsiyetçi ifadelerde bulundu.

Mültecilere, yabancılara, Kürtlere, kadınlara ve dindarlara düşman olan Tanju Özcan son olarak Bolu'da canlı müzik yapılmasına karşı olduğunu söyledi. 

Kesin ihraç talebiyle disipline sevk edilmesi, konsere ve canlı müziğe karşı çıkmasının üzerine gelse de CHP'den kovulmasının asıl gerekçesi Kemal Kılıçdaroğlu'nu hedef alması gibi gözüküyor.

Erdoğan'ın "aday ol" diye sıkıştırdığı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik yazdığı sosyal medya mesajında "Sizden ses çıkmadı… Siyaset iddia işidir.. Yol verin ben bu resti göreyim" demesi, CHP'deki siyasi kariyerinin bitiş noktası oldu.

Irkçılık yasaklanmalı

Bolu'yu ırkçı bir eyalet gibi yöneten Tanju Özcan'ın CHP'den atılması girişimi, gecikmiş bir karardır. Irkçılık karşıtları üç yıldır CHP'den bunu talep ediyor. Sığınmacı Hakları Platformu ve Hepimiz Göçmeniz Irkçılığa Hayır platformu, Tanju Özcan hakkında suç duyuruları yaptı. CHP bunları görmezlikten gelirken, HDP'li belediyelere kayyumlarla el koyan İçişleri Bakanlığı da kayıtsız kaldı.

Her ırkçı gibi o da sadece mültecilere değil herkese, kendi parti liderine bile düşman. Böyleleri saygın ve meşru bir siyasetçi olarak kabul edilmemeli. Bir şehrin belediye başkanlığı koltuğunda oturtulmamalı. Irkçıların, demokratik siyaset alanını istismar etmeleri en baştan engellenmeli; ırkçılık yasaklanmalı.

Bültene kayıt ol