Gebze'deki geri dönüşüm işçileri: Ekmeğimizin peşindeyiz, çalışmak istiyoruz

01.06.2022 - 12:36
Haberi paylaş

Gebze’de kendi geri dönüşüm işini yapan emekçiler; bu işi sadece kendisinin yapacağını iddia eden bir firma nedeniyle çalışamaz hale geldi. 

Firma, aynı zamanda Gebze Belediyesinin ve emniyetin desteğine de sahip. Firmanın kendilerine, “Bana çalışmazsanız sizi çalıştırmam” şeklinde baskı yaptığını söyleyen emekçiler, “Biz çalışıp ekmeğimizi kazanmak istiyoruz, firma ise kazancımızın en az yarısına el koymak istiyor” dedi.

Kocaeli Geri Dönüşüm İşçileri Derneği Başkanı Nizamettin Kaya, “Zabıtanın ve polisin baskısı da artınca arkadaşlarımız çalışamaz duruma geldi. Günlerdir çalışamayan arkadaşlarımız var. O firmaya çalışsak kazandığımızın yarısını anca kazabiliriz. Gebze bölgesini komple almış durumdalar. Belediye ve emniyet ile iş birlikleri var. Zabıta bizlere ceza yazıyor ama o firmanın çalışanlarına karışmıyor. Çalışmak istiyoruz. Önümüze çıkmasınlar. Nasıl yıllardır bu işi yaptıysak bundan sonra da yapmak istiyoruz” dedi.

HDP'li Gergerlioğlu, geri dönüşüm işçilerinin sorunlarını Meclise taşıdı

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, Gebze'de geri dönüşüm sektöründe çalışan emekçilerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. Gergerlioğlu; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği önergede şu soruları sordu:

  • Kocaeli’de geri dönüşüm mafyası olduğu iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa konu ile ilgili devam eden bir soruşturma var mıdır?
  • Tekel olmak isteyen bir firmanın sahibinin işçilere ‘Bana çalışmazsanız sizi çalıştırmam’ diyerek baskı uyguladığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa bu kişi kim ya da kimlere güvenmektedir?
  • İzmit’te bir geri dönüşüm firmasının sahibinin bacağından vurulması dahil pek çok karanlık eylemin arkasında bahsi geçen firmanın yer aldığı iddiası doğru mudur? Bu iddia doğruysa bu kişi emniyette görevli kim ya da kimler tarafından korunmaktadır?
  • Gebze’de kendi geri dönüşüm işini yapan emekçilerin tekel olmak isteyen bir firma nedeniyle Gebze Belediyesi ve emniyetin baskısıyla çalışamaz hale getirildiği iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa Gebze Belediyesi ve emniyetin tekel olmak isteyen firma ile yasa dışı çıkar ilişkisi kurduğu iddiası doğru mudur?
  • Gebze’de kendi geri dönüşüm işini yapan emekçilere bir şirketin “Bana çalışmazsanız sizi çalıştırmam” şeklinde baskı yaptığı iddiası doğru mudur?
  • Zabıtanın ve polisin baskısı ile geri dönüşüm işi yapan emekçilerin çalışamaz hale getirildiği iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa zabıta ve polis ekiplerinin geri dönüşüm işçilerine yönelik baskılarının sebebi nedir?
  • Gebze bölgesindeki emekçilerin çalışamaz duruma geldiği iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa Anayasa Madde 49’a göre çalışma hakları ihlal edilen yurttaşların mağduriyeti için Bakanlığınızın yapmış olduğu çalışmalar var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?
  • Zabıtanın kendi geri dönüşüm işini yapan yurttaşlara ceza yazdığı ama bir firmanın çalışanlarına karışmadığı iddiası doğru mudur? Eğer bu iddia doğruysa karışılmayan firmanın özelliği nedir?
  • Normal şartlar altında mülteci emekçilerin geri dönüşüm işi yapmalarına izin verilmediği fakat bir firmanın altında mülteci emekçilerin geri dönüşüm işi yaptığı iddiası doğru mudur?
  • Yıllardır geri dönüşüm işini yapan yurttaşların bu işleri yaptırmamalarının sebebi nedir?
  • Önergenin yazıldığı tarih itibariyle ülkemizde kaç yurttaş geri dönüşüm işi yapmaktadır?
  • Önergenin yazıldığı tarih itibariyle kaç yurttaşa geri dönüşüm işi yaptığı için ceza kesilmiştir?

 

Bültene kayıt ol