Dersim katliamının başlangıcı kabul edilen ve “Tunceli Tenkil Harekatı“ olarak bilinen 4 Mayıs 1937 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı’nın üzerinden 85 yıl geçti.
4 Mayıs 1937 tarihinde Bakanlar Kurulu “Dersim Tenkil Kararları” adında özel bir kararname çıkarır, kararname TBMM’de kabul edilir. Bu kararname Dersim Tertelesi’nin resmi başlangıç tarihi olur.
Resmi verilere göre; 13 bin 160 kişinin öldürüldüğü, 11 bin 818 kişinin sürgün edildiği Dersim katliamı 1938’in sonuna kadar sürer. Binlerce sivilin hayatını kaybettiği, binlerce insanın sürgün edildiği, yüzlerce köyün boşaltılıp yakıldığı, yüzlerce kız çocuğunun kaybedildiği katliamın sonunda Seyit Rıza ve oğlunun da aralarında olduğu Dersim’in önde gelen aşiret liderleri idam edilir.
Yaşanan katliamın üzerinden 85 yıl geçmesine rağmen devlet Dersimlilerin taleplerini karşılamış değil. Dersimlilerin belli başlı talepleri şöyle:
Devlet katliamla yüzleşsin, Dersim halkından özür dilensin.
4 Mayıs, Dersim Tertelesi günü olarak kabul edilsin.
Dersim ismi iade edilsin.
Sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın.
İHD: Dersim Soykırımı ile yüzleşmek gerek
İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Merkezi, Dersim Soykırımının 85. yıl dönümüne ilişkin açıklama yaptı. Dersim'de 1937-38'de yapılan katliamların soykırım olduğunu vurgulayan İnsan Hakları Derneği, "soykırımla yüzleşilmesi gerektiğini" ifade etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2011 yılında Başbakanlığı döneminde Dersim katliamı ile ilgili dilediği özrü hatırlatan İHD: "Devletin Dersim’le yüzleşmesi için öncelikle TBMM bünyesinde 'Dersim İçin Hakikat Komisyonu' kurulmasını, komisyon çalışmaları tamamlandıktan sonra komisyonun önerileri doğrultusunda gerekli yasal düzenlemelerin yapılarak soykırımın tanınması, özür dilenmesi ve onarıcı adalet çözümleri üzerinde durulması gerekmektedir" dedi.