(Video) Sevag Balıkçı mezarı başında anıldı

24.04.2022 - 12:28
Haberi paylaş

Batman'da zorunlu askerlik yapan Ermeni genç Sevag Balıkçı, 11 yıl önce bugün ırkçı bir katil tarafından katledilmişti.

Mezarı başında yapılan anma törenine ailesi katılamadı. Çünkü babası Garbis Balıkçı bu sabah vefat etti.

Anmada ilahiler okundu, tütsüler yakıldı ve Garo Paylan bir konuşma yaptı.

Garo Paylan'ın konuşması 

"Bugün Ermeni halkının, halkımın yas günü. Bugün 24 Nisan. 

Bundan tam 107 yıl önce dönemin cuntasının emriyle 250'den fazla Ermeni aydın, siyasetçi, yazar evlerinden gözaltına alınarak Ankara ve Çankırı'ya sürüldü ve katledildi. Bu Ermeni halkının büyük felaketinin, Meds Yeghern'in, soykırımın başlangıç günüydü. 

O günden sonra çıkarılan sürgün yasasıyla Ermeni halkı köylerinden, kasabalarından illerinden sürüldü. Büyük çoğunluğu daha şehirlerin dışına varamadan katledildi. Göç  yollarında halkımızın büyük çoğunluğunu kaybettik. 

Evet, bu bir soykırımdır. 107 yıldır bu büyük suçla, günahla yüzleşilmedi. 

Ermeni soykırımı büyük suçtu ama belki ondan daha büyük suç 107 yıllık inkardır. 

Cezasız kalan suçlar tekrarlar ve tekrarlıyor. Canımız, ahparigimiz Hrant Dink'i aldılar aramızdan. 

Ve bundan 11 yıl önce de canımız, kardeşimiz Sevag Balıkçı'yı askerlik görevini yaparken ırkçı bir cinayetle aramızdan aldılar. 

Onu öldüren tetikçi miydi? Hayır değildi. Bir zihniyet, Rakel Dink'in dediği gibi, bebeklerden katil yaratan zihniyettir o tetiği çektiren. Sevag Balıkçıyı da böylece aramızdan aldılar. 

Ve maalesef ülkemiz yeni bir karanlık iklime girmiştir. Tek suçu, günahı konuşabilen bir Türkiye'den, yeniden konuşmayan, susan bir Türkiye'ye doğru gidiyoruz. 

Bu akşamki anmamız da valilik kararıyla yasaklandı. Yeniden susmamızı istiyorlar. Ama emin olun. Bizler susarsak soykırımcı zihniyet suç işlemeye devam eder. Ve yeni Sevag Balıkçılar, yeni Hrant Dinklerle karşı karşıya kalırız. 

Susmak hiçbirimizi iyi bir yere götürmez. Tam tesine konuşmaya, yüzleşmeye, adaletle buluşmaya ihtiyacımız var. Bu açıdan susmayalım arkadaşlar, konuşalım. Yüzleşelim. Helalleşelim. Barışalım. Aksi takdirde kötülük her yanı saracak. 

Bu sabah büyük bir acı haber daha aldık. Sevgili Sevag Balıkçı'nın babası Garbis Balıkçı, 11 yıldır yüreğindeki acıya bu sabah artık daha fazla katlanamayarak yenildi.

Sevag Balıkçı'nın babası sevgili Garbis Balıkçı ahparigimizi kaybettik. 

Garbis Balıkçı, 11 yıldır adalet bekliyordu. Adaletten uzak olduğumuz noktada Sevag Balıkçı'nın babasını da bir 24 Nisan günü kaybetmiş olduk.

Sevgili Garbis Balıkçı'nın da ruhu şad olsun. Sevag Balıkçı'nın ve bütün geçmişlerimizin ruhu şad olsun.  

Soykırımda, Meds Yeghern'de, Büyük Felakette yaşamını yitiren bütün geçmişlerimizin ruhu şad olsun." 

Ne olmuştu?

Kozluk ilçesindeki askeri birlikteki Er Sevag Balıkçı terhisine 23 gün kalmışken, Er Kıvanç Ağaoğlu tarafından tüfekle vurularak katledildi. Öldürüldüğü gün Ermeni soykırımının başlangıç tarihi olarak kabul edilen 24 Nisan'dı.

Katil ve onu kollayanlar bunun bir kaza olduğunu iddia etti. Sevag'ın ailesinin ısrarlı mücadelesi ve Sevag için Adalet Girişimi'nin aileyle birlikte her duruşmaya giderek kamuoyunu bilgilendirmesiyle birlikte bunun bir kaza değil ırkçı bir cinayeti olduğu ortaya çıktı. Sevag katili Kıvanç Ağaoğlu'da tıpkı Hrant Dink'in katilleri gibi BBP üyesiydi.

Uzun yargı sürecinin ardından Ocak 2020'de Kozluk Asliye Ceza Mahkemesi, "olası kastla öldürme" suçlamasıyla Kıvanç Ağaoğlu 16 yıl 8 ay hapis cezası aldı ve duruşmada tutuklandı. Katil o ana kadar dışardaydı.

Bültene kayıt ol