Eren Keskin yalnız değildir

22.04.2022 - 09:25
Haberi paylaş

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27’nci Ceza Dairesi, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin ana davasında insan hakları savunucusu, İHD Eş Genel Başkanı Eren Keskin, Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ve İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı'ya verilen 6 yıl 3’er aylık hapis cezalarını onadı.

İHD: İnsan Hakları Yargılanamaz

İHD; Eş Genel Başkanları Eren Keskin’in hakkındaki hapis cezası kararının onanmasını protesto etti. Yayınlandığı bildiriden bazı başlıklar şöyle:

Eren Keskin Türkiye ve dünyada tanınan saygın bir insan hakları savunucusudur, derneğimizin eş genel başkanıdır. Düşüncelerini açık ve cesurca ifade etmesiyle bilinmektedir. Bu nedenle sık sık soruşturma ve davalara muhataptır. Eş Genel Başkanımız Keskin, uzun yıllardır sürdürdüğü insan hakları çalışmaları süresince hükümet yanlısı medyanın hedefi olmuş, tehditler ve fiziksel saldırılarla karşılaşmıştır.

İstanbul 23. ACM’nin gerekçeli kararı oldukça vahimdir. Mahkeme, “yerli ve milli insan hakları anlayışı olması gerektiğini” belirtiyor ve Eren Keskin’in bu anlayışa sahip olmamasını eleştirerek ceza gerekçesi oluşturuyor. İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 27. Ceza Dairesi de bu gerekçeyi kabul ediyor.

Hükümetin 2019 yılında açıkladığı yargı reformu belgesi ve 2021 yılında açıklanan insan hakları eylem planında, “yerli ve milli insan hakları anlayışına” rastlamadık.

Kaldı ki, Türk Yargı Etik Belgesinde de bu tarz bir anlayışa rastlamadık.

Adalet Bakanlığı’nın ve HSK’nın bu sorularımıza cevap vermesi ve gereğini yapması, Yargıtay’ın da bu garabet kararı bozması gerekmektedir.

Bir kez daha vurguluyoruz. BM İnsan Hakları Evrensel Beyannamesinde de belirtildiği gibi insan hakları evrenseldir ve herkes içindir. Bunu bilmeyenlerin hakimlik mesleğini yapması kabul edilemez. İnsan hakları yargılanamaz. Eren Keskin, Türkiye’de yaşamaya ve insan hakları savunuculuğu yapmaya devam edecektir. Eren Keskin yalnız değildir.

Bültene kayıt ol