Ekonomik kriz ağırlaşıyor, sendikalar harekete geçmeli

20.04.2022 - 12:39
Haberi paylaş

Ekonomik kriz bütün hızıyla artmaya devam ediyor. Fiyatlar el yakıyor. En son ev kiralarındaki yıllık artışın yüzde 200’ü, enerji faturalarındaki artışın yüzde 160’ı geçtiği açıklandı. Buna rağmen hükümet işçi, memur, emekli ücretlerinde küçük de olsa bir artış sağlayabilecek adımları atmaktan ısrarla kaçınıyor.

Asgari ücrete, emekli ikramiyesine zam yapmıyor. Fiyatların en azından sabit kalması için verdiği tarih ise Aralık 2022. Sendikalar eriyen ücretlerde bir parça artış sağlamak için harekete geçmek zorunda.

Emekli ikramiyesine zam yok

Pahalılık her alanda kendisini gösterirken, emeklilerin bayram ikramiyesine zam yapılmadı. Çalışma Bakanı, bayram ikramiyesinin geçen yıl olduğu gibi bu yıl da 1100 lira olarak ödeneceğini açıkladı. Hâlbuki Cumhurbaşkanı Erdoğan geçen ay “emekliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz” demişti. Verilmeye başlandığı 2015 yılından itibaren sadece TÜİK’in gerçek olmayan enflasyonu eklense, emekli ikramiyesinin bugün 2 bin 500 lira olması gerekiyordu. Ancak hükümet o yıldan bugüne ikramiyeye sadece 100 lira zam yaptı.

Asgari ücret eridi, ama zam yok

Hükümet enflasyon karşısında eriyen asgari ücreti de artırmayı düşünmediğini ilan etti. Yıl başından bugüne TÜİK’in açıkladığı rakamlarla gerçekleşen enflasyon yüzde 30, yıllık enflasyon ise yüzde 61. Yasada asgari ücretin yılda en az bir kere tespit edileceği yazılı, ama bu sürenin kısalmasının önünde hiçbir yasal engel yok. Buna rağmen hükümet yasayı da bahane ederek asgari ücreti Temmuz ayında artırmayacağını ilan etti.

Haciz işlemleri arttı, krediler ödenemiyor

Artan gübre, ilaç, tohum ve enerji fiyatları nedeniyle çiftçiler ekim yapmakta zorlanıyor, banka borçlarını ödeyemiyor. Haciz işlemlerinde artış var. Bir yandan da artan ürün fiyatları nedeniyle işçiler tarım ürünlerini almakta zorlanıyorlar. Semt pazarlarında fiyatlardaki anormal yükselmeler, pazarcıları pos cihazı kullanmaya mecbur bırakıyor. Böylece halk kredi kartı kullanabiliyor. Ama kredi kartı kullanımı da borçlu sayısını artırdı. Bugün itibarı ile 4,2 milyon kişi kredilerini geri ödemediği için bankaların takibinde.

Bütün emek örgütlerinin, işçi, köylü sendikalarının artan fiyatlar ve hayat pahalılığına karşı çare bulunması talebi ile bir araya gelmesi, eyleme geçmesi mecburiyet haline geldi. Özellikle Türkiye’nin en büyük işçi sendikası Türk-İş’in bir an önce işçi sınıfına ve diğer emekçi kesimlere önderlik etmesi, pahalılığa ve yoksulluğa dur demek için, ücretlerin en az enflasyon kadar arttırılması için mücadele etmesi gerekir.

Bültene kayıt ol