Silivri hapishanesinde hayatını kaybeden Ferhan Yılmaz’ın annesi: Oğlumu öldürdüler

18.04.2022 - 14:16
Haberi paylaş

Silivri 5 Nolu L Tipi Kapalı Cezaevi’nde 60 gardiyanın işkencesi sonucu yaşamını yitiren Ferhan Yılmaz’ın hastanede çekilen görüntülerindeki işkence izleri kamuoyunun gündeminde.

Yılmaz’ın işkence görüntülerine ve ailesinin beyanlarına rağmen cezaevi yönetimi, “kalp krizi geçirdi”ğini ileri sürdü. Hastane ölüm tutanağında ise ölüm nedeni “bulaşıcı hastalık” olarak kayda geçildi. İşkenceye dair bir açıklama yapmayan savcılık, yapılan haberleri hedef aldı. Resmi makamların aksine Yılmaz’ın ailesi, ilk günden beri çocuklarının işkenceyle öldürüldüğünü belirtiyor.

Yılmaz’ın annesi Sabriye Yılmaz (60) oğlunun kendisine “İşkenceye uğruyorum, aç susuz bırakılıyorum” dediğini aktardı. Yılmaz, “İhtiyaçlarını cezaevine göndermemize de izin vermiyorlardı. Rahat vermediler çocuğuma. Resmen işkencedeydiler. Kapalı görüşe gittiğimde durumunun iyi olmadığını, koğuşunu değiştirmek istediğini söylemişti ama değiştirmediler” dedi.

Oğlunun ölüm haberini aldıktan sonra hastaneye gittiğini fakat hastanede cenazenin kendisine gösterilmediğini anlatan Yılmaz, şunları anlattı: “İlk başlarda bana ‘kalp krizi’ geçirdiğini söylediler. Telefon açtık ama bize onları aramamamızı söylediler. ‘Cezaevine gidin’ dediler ama oraya gittiğimizde de bize hiçbir şey söylemediler ve cenazemizi göstermediler. Cezaevi önünde çok sayıda asker ve polis vardı. Hastanede bir kişi daha vardı, ona da ‘kalp krizi geçirmiş’ demişler. Nasıl 2 kişi de kalp krizi geçiriyor. Saatlerce bekledik belki görürüz diye ama göstermediler.” 

Oğlunun ölümüne ilişkin cezaevinin “kalp krizi geçirdi” iddialarının kabul etmeyen Yılmaz, şöyle devam etti: “Çocuğum intihar etmedi, bütün bedeninde yaralar var. O’nu öldürdüler. Kalp krizi falan söz konusu değil. Burnunu, ağzını her yerini kırmışlar. Çocuğumun canı kalmamış, her yeri patlamış. Çocuğum 4 yıldır cezaevinde işkence gördü. Cezaevi öldürdü başka kimse değil. Çarşamba günü konuştum, Cumartesi cenazesi geldi. Devlet niye aramadı, başsağlığı dilemedi? Biz de bu devlette yaşıyoruz. Neden böyle bir şey demediler? O cezaevinde tutuklu bulunan ailelerin hepsi kaygılı.” 

“Ben sadece çocuğumun hakkını istiyorum” diyen Yılmaz, şunları söyledi: “Çocuğumu kim öldürdüyse ortaya çıkarsınlar. Gözlerim kapanıncaya dek bu davanın peşini bırakmayacağım. Çocuğumun davasını sürdüreceğim, hakkını arayacağım.”

Cezaevlerinde işkence ve ölümler yayılıyor

İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun hazırladığı Mart 2022 İnsan Hakları İhlalleri Raporu’na göre; geçen ay cezaevlerinde 5 kişi öldü, 51 kişi de işkenceye maruz kaldı. Rapora göre; 281 işkence ve kötü muamele olayı yaşandı; bunların 51’i cezaevlerinde oldu.

Bültene kayıt ol