AKP milyarderlerin partisi, iktidar milyarderlerin iktidarıdır

12.04.2022 - 21:37
Haberi paylaş

Her yıl dünyadaki en zenginlerin listesini yayınlayan Forbes dergisi, 2022 milyarderlerinin listesini açıkladı. Dünyadaki milyarderlerin toplam serveti 12,7 trilyon dolar. 

Serveti 1 milyar doların üzerinde olan 2 bin 668 kişilik listede bu yıl Türkiye’den 26 isim var. 2022 yılında listeye giren Türkiye’deki milyarderlerin servetlerinin toplamı yaklaşık 36 milyar dolar. 

Forbes dergisinin milyarderler listesinde yer alan Türkiye’nin en zengin isimlerinden bazıları şöyle: Murat Ülker, Ferit Şahenk, Hamdi Ulukaya, Erman Ilıcak, Filiz Şahenk, Sezai Bacaksız, Nihat Özdemir, İbrahim Erdemoğlu, Semahat Sevim Arsel, Hamdi Akın, Ahmet Çalık, Faruk Eczacıbaşı, Bülent Eczacıbaşı, Rahmi Koç, Ali Erdemoğlu, Mustafa Küçük, Deniz Şahenk, Mehmet Aydınlar, İpek Kıraç, Murat Vargı, Sinan Tara.

Forbes dergisinin milyarderler listesinde yer alan Türkiye’nin en zengin isimlerinin başında Yıldız Holding Patronu Murat Ülker var. Murat Ülker, 4,7 milyar dolarlık servetiyle Türkiye’nin en zengin patronu, aynı zamanda dünyanın en zengin 601’inci patronu. 

AKP zenginleri seviyor

Pandemi ve kriz koşullarının sermaye için fırsata çevrildiği, zenginlerin sayısındaki ve zenginliklerindeki artıştan görülüyor.

Bu listede yer alan patronların bir kısmı, AKP iktidarı öncesinde de zenginlerdi, bir kısmı ise AKP iktidarı döneminde zenginleşti. Nasıl ve ne zaman zenginleşmiş olurlarsa olsunlar, AKP iktidarı her zaman zenginlerin, patronların iktidarı oldu, olmaya devam ediyor. 

AKP iktidarı Türkiye'nin zenginleri için çok verimli bir dönem oldu. Çünkü AKP iktidara geldiğinde ülkede altı adet dolar milyarderi vardı, şimdi 26 adet dolar milyarderi var. Ki bu zengin sayısı, eğer TL dolar karşısında son bir yılda yüzde 50 değer kaybetmeseydi, en az 50’ye çıkabilirdi.

Peki, bu zenginleşme tablosundan sadece AKP'nin etrafındakiler mi yararlandı? Listede doğrudan AKP'nin zengin ettiği pek çok isim var. Ancak listenin tamamı onlardan oluşmuyor. Liste, AKP döneminde Türkiye'nin geleneksel ailelerinin de servetlerini AKP'liler kadar arttırdığını gösteriyor. Evet listede Limak’ın, Çalık Holdingin, LC Waikiki'nin patronları yer alıyor. Ama Koç, Eczacıbaşı ve Şahenk’ler de aynı listedeler ve hâlâ çok zenginler.

AKP iktidarı altında, milyonlarca işçi ve emekçi açlık ve sefalet içindeyken, bir avuç zengin servetlerine servet katmaya, milyar dolarların sahibi olmaya devam ediyor.

İşçilere yoksulluk patronlara servet

AKP, MHP ve onların basın yayın organlarındaki yandaşları, temsilcileri boşuna “Krizi abartıyorlar” demiyorlar. Nitekim Türkiye’nin zenginleri çoğalıyor.

Patronlar, hükümet sayesinde, ekonomik krizi işçi ve emekçilerin sırtına yıkıyor. Çıkış bulmanın rahatlığı içinde işlerini yürütüyor. Zira onlar için sermaye büyüyorsa, üst sınıf kârlarına kâr, servetlerine servet katıyorsa kriz sorun değildir. 

Türkiye’de, her kapitalist ülkede olduğu gibi, ülkenin kaynaklarını yağmalayan, emekçilerin kanı ile beslenen bir sermaye sınıfı var. AKP iktidarı halka bir maske bile vermezken, halktan para toplamaya çalıştı, bunun için IBAN numarası verdi. 

Halk ekmek kuyruklarındayken, evine kuru bir ekmek bile götüremezken, büyük şirketler, AKP-MHP ittifakının desteği ile tarihlerinin en kârlı dönemlerini yaşadılar. 

AKP-MHP ittifakı, kapitalizmin işlemesini layıkıyla sağlıyor. Krizin yükünü işçi ve emekçilerin, halkın sırtına yıkıyor. Onların, sistemin selameti için uyguladıkları baskı rejimine sermayenin de bir itirazı yok. Zaten Erdoğan OHAL döneminde şunu söylemişti: “Grev tehdidi olan yere biz OHAL’den istifade ederek anında müdahale ediyoruz.” 

İşçiler, emekçiler, çiftçiler, işsizler açlık ve yoksulluk içindeyken, bir avuç zengin dünya zenginleri listesinde başa yarışıyorken, bu duruma itiraz etmeliyiz. Her dilden, her inançtan milyonlarca emekçiyiz. Ezilen, sömürülen milyonlar gücünü birleştirirse ancak kazanabilir.

1 Mayıs’ta sömürüye, baskıya, savaşa karşı; birlik, mücadele ve dayanışmamızı yükseltelim.

(Sosyalist İşçi)

Bültene kayıt ol