KDV indirimi işe yaramadı, fiyat artışları sürüyor

30.03.2022 - 13:18
Haberi paylaş

Gıda ürünlerinde KDV’nin yüzde 1’e indirilmesinin ve aynı oranda indirimin marketlerden istenmesinin üzerinden bir ay geçmesine karşın fiyatlar yüksek kalmaya devam ediyor.

İktidar enflasyonla mücadele kapsamında 16 Şubat’ta gıda ürünlerinde KDV’yi yüzde 1’e indirmişti. İndirimlerin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan “1-2 ay içinde rafların nasıl düzeleceğini göreceğiz” demişti. Ancak fiyatlar artmaya devam ediyor.

Aradan geçen bir buçuk ayda fiyatlardaki artış durdurulamadı. İktidar enflasyonla mücadeleden vazgeçmiş durumda.

Bütün gıda ürünlerinin fiyatı arttı

Bazı ürünlerin fiyatları KDV indiriminin öncesindeki ve şimdiki fiyatlarıyla karşılaştırıldığında fiyat artışlarının düzeyi net olarak görülüyor. İndirimden sonra çok kısa süre düşük kalan fiyatlar yeniden artışa geçti. 

225 gram dana sucuk indirim öncesi 46 liraya satılırken bugün yüzde 14’lük artışla 53 liraya satılıyor. KDV indirimi öncesi 13 liraya satılan 1 kg’lık küp şeker, indirimle birlikte 11 liraya düşmüştü. Bugünkü satış fiyatı ise 16 lira. 

2 litrelik ayçiçeği yağı KDV indirimi sonrası 69 liradan 64 liraya düştü. Şu anki satış fiyatı ise yüzde 45 artışla 94 lira oldu. İndirimden önce 43 liraya satılan bir kilogramlık çay paketi indirim sonrası 40 lira olmuştu, şimdi 46 lira oldu. İndirim öncesi 78 liraya satılan inek peyniri aradan geçen bir buçuk ayda yüzde 28 artışla 100 lira oldu.

Halk indirimlerin işe yaramadığını söylüyor

Hükümetin açıkladığı katma değer vergisi (KDV) indirimleri halkın büyük çoğunluğu tarafından hissedilmedi. Hatta pek çok kişi, sonrasında fiyat artışları yaşadığını belirtti.

Yapılan anketlerde halk, "Elektrik faturalarında KDV'nin indirilmesi size nasıl yansıdı?" sorusuna, yüzde 47,3 "hiç etkilemedi", yüzde 30,8 "faturalar daha da yükseldi", yüzde 12,3 "rahatlattı" ve yüzde 9,6 "haberim yok/duymadım" yanıtını verdi. 

"Temel gıda ürünlerinde yapılan KDV indirimi sizce fiyatlara yansıdı mı?" sorusuna ise yüzde 82,1 "hayır bir değişiklik olmadı", yüzde 10,5 "evet fiyatlar düştü" ve yüzde 7,4 "indirimden haberim olmadı" şeklinde cevap verdi.

Bültene kayıt ol