Gazeteci, aktivist Aydın Engin hayatını kaybetti

24.03.2022 - 16:23
Haberi paylaş

Gazeteci Aydın Engin, tedavi gördüğü hastanede 82 yaşında vefat etti. 

8 Mart Salı günü safra kesesi ameliyatı olan Engin, 9 Mart'ta günü ikinci bir operasyon geçirdi. Engin, 10 Mart günü ameliyat sonrasında oluşan komplikasyonlar nedeniyle yoğun bakım servisine alındı. 

Aydın Engin’in yaşamı düşünce, gösteri, ifade ve örgütlenme özgürlüğü üzerinde sistematik baskı uygulayan devletin ne olduğunu da anlatıyor. Engin, defalarca devlet baskısına maruz kaldı, sürgünde çok zor şartlar altına yaşamak zorunda bırakıldı, en son Cumhuriyet gazetesine yapılan devlet destekli operasyon döneminde yine yargılandı.

Hrant’ın Arkadaşları grubu Aydın Engin’e kısa bir veda yazısı yayınladı: 

“Çok üzgünüz… 

Hrantın Arkadaşları’ndan, hepimizin ağabeyi, canımız, yol gösterenimiz, Aydın Engin’i kaybettik. 

Bazılarımızla çok önceden, bazılarımızla 19 Ocak 2007’de kesişen yolunda, Aydın Ağabey aklı selimimiz, sakinleşme durağımız, akıl hocamızdı. 

Onsuz çok eksik olacağız. 

Sebat Apartmanı’nın önünde, mahkeme koridorlarında, Agos yazı işlerinde, Türkiye’de demokrasi, insan hakları ve ifade özgürlüğü denilen her yerde görmeye alıştığımız o muzip gülümsemesini çok özleyeceğiz.

Aklını, fikrini, sükûnetini ve neşesini kalbimizde saklayacağız.”

Gerçekten de Aydın Engin demokrasi, eşitlik ve adalet mücadelesi verilen her yerdeydi. Ömrünü sosyalizm ve demokrasi mücadelesine adadı ve çok okunan köşe yazıları yazma yeteneğiyle çok sevilen bir yazar oldu.

Agos gazetesi Genel Yayın Müdürü Yetvart Danzikyan sosyal medya mesajında Aydın Engin’i şöyle andı: 

“Aydın abi Agos'ta sadece köşe yazarlığı yapmamıştı, gazetenin mutfağına da çok emek vermişti. Özellikle Hrant Dink'in öldürülmesinden sonra sayısız geceler gazetede sabahlamıştı. Çok üzgünüz. Sevenlerinin başı sağolsun.”

Aydın Engin, 11 Şubat 2022’de yayınlanan son yazısında şu ifadeleri kullanmıştı:

“Aydın Engin'i bir süre nadasa bırakmak iyi olacak. Nadas'ın ne olduğunu bilmeyen kentli okurlar için bilgi notu: Nadas tarlanın sürülüp, sulanıp ekime hazırlanması ama o yıl ekilmemesidir. Ben de beni nadasa bırakıyorum. Ne kadar sürer bu nadas?  Bilmiyorum. Umarım kısa sürer. Şey… Bugün benim 81 yaşımdaki son günüm.”

Anısı mücadelemizde yaşayacak.

Bültene kayıt ol