Sağlıkçılar grevi 2. gününde coşkuyla gerçekleşti

15.03.2022 - 17:44
Haberi paylaş

Sağlık emekçileri özlük ve ekonomik hakları için bugün de iş bıraktı. İstanbul'da iki ayrı yerde eylem yapan sağlık çalışanları taleplerini bir kez daha iktidara duyurmaya çalıştı. İstanbul'da büyük hastanelerde iş bırakma eylemine katılım güçlü oldu. Poliklinik koridorlarının boş kaldığı birçok hastanede, zorunlu ve acil hizmet dışında iş durduruldu. Asistan hekimler hem greve hem eylemlere yoğun katılım sağladı.

Aile hekimleri greve yüzde 90 oranında katılım sağladı, pek çok semtte Aile Sağlığı Merkezleri tümüyle kapatıldı. Hastalar kek poğaça yaparak grevdeki sağlık çalışanlarına destek verdiler.

İş bırakan sağlık emekçileri İstanbul’da ilk olarak Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde bir araya geldiler. Burada konuşan İstanbul Tabip Odası Genel Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, artık bayram tadında bir bayram yapmak istediklerini belirterek “Özellikle bu tıp bayramında hepimizi rencide eden söylemlerle, davranışlarla karşılaştık. Ama bunlar bizi yıldıramaz. Hiçbir yere gitmeyeceğimizi de sürekli olarak haykırmaya devam edeceğiz” dedi. 

Aile hekimleri ceza sözleşmesinin geri çekilmesini istiyor

İş bırakan aile hekimleri İstanbul Kadıköy'de bir araya geldi. İktidara ve Sağlık Bakanlığı’na seslenen aile hekimleri “Aile hekimliği sistemi çökme noktasına geldi. Ceza sözleşmesini hemen geri çekin” dedi.

14 Mart'ın seslerini duyurmaya çalıştıkları bir gün haline geldiğine dikkat çeken İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Başkanı Sercan Ahmet Uluç “14 Mart artık bizim için hak arama ve sorunlarımızın çözümü için sesimizi duyurmaya çalıştığımız gündür” dedi. Aile hekimleri olarak özlük haklarında iyileştirmeler beklerlerken 30 Haziran 2021’de yayımlanan Ceza Yönetmeliği ile iş güvencelerinin ellerinden alındığını belirten Uluç, "Attığımız her adıma bir cezai düzenleme ile bizleri susturma sindirme çabasına gidildi. Hiçbir yere gitmeden daha kaliteli sağlık hizmeti için durmaksızın çalışan bizler üzülerek söylüyoruz ki, ülkemizde aile hekimliği sistemi tıkanma hatta çökme noktasına gelmiştir. Sağlık sistemi can çekişiyor" diye konuştu.

İstanbul’da greve katılım yüksek

Grev İstanbul’daki pek çok hastanede etkili olurken özellikle merkezi konumdaki büyük hastanelerde iş bırakma eylemine katılımın güçlü olduğu görüldü. Poliklinik koridorlarının boş kaldığı birçok hastanede zorunlu ve acil hizmet dışında iş durduruldu. Kimi hastanelerde acil servisler dışında greve katılım yüzde 100’e yaklaştı.

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Hastanesinde tüm polikliniklerde grev nedeniyle hizmet durdu. Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesinde yalnızca 4 poliklinikte durumu acil hastalara sağlık hizmeti verildi. Diğer tüm polikliniklerde tamamen iş bırakıldı.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesinde ise acil vakalar, il dışından gelen randevulu hastalar ve uzun süre önce alınmış randevulu hastalara sağlık hizmeti verildi. Kadın doğum, kovid ve çocuk servisi gibi alanlarda hizmet durdurulmadı. Hastanenin geri kalan servislerinde sağlık emekçileri greve çıkarak hizmet durdurdu. Hastanede greve katılım yüzde 65 civarında oldu.

Okmeydanı’da bulunan Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi de greve katılımın yoğun olduğu hastanelerden biri oldu. Hastaneye bağlı ameliyathanelerde greve katılım yüzde 80’i aşarken polikliniklerde yüzde 80 civarında oldu.

Okmeydanı Ağız ve Diş Sağlığı ile Seyrantepe Etfal Eğitim ve Araştırma hastanelerinde ise greve katılım yüzde 50 oranında oldu.

Sancaktepe’de bulunan Profesör Dr. İlhan Varank Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ise greve katılım yüzde 70 oranında gerçekleşti. Fatih Sultan Mehmet Eğitim ve Araştırma Hastanesinde greve katılım polikliniklerde yüzde 50, ameliyathanelerde ise yüzde 20 civarında oldu.

Marmara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde anestezi uzmanlarının iş bırakması grevi etkin kıldı. Hastane genelinde greve katılım yüzde 70’e ulaştı. 

İzmir’de sağlıkçılar grevine katılım çok yoğun

İzmir’de sağlık emekçileri İzmir Sağlık Platformunun çağrısıyla özlük ve ekonomik hakları için “14-15 Mart’ta g(ö)revdeyiz” diyerek bugün de iş bıraktı. Grev güçlenerek devam etti, bazı hastanelerde katılımın düne göre daha da arttığı gözlendi.

Merkezi açıklama Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yapılırken, Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dokuz Eylül Tıp Fakültesi Hastanesi gibi birçok hastanede sağlık emekçileri hakların için iş bıraktı.

Bültene kayıt ol