Milli Eğitim Bakanlığı, Temmuz ayında aldığı bir kararla Türkiye’de öğrenim çağındaki Suriyeli çocukların eğitimine destek olan ve maaşları Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından ödenen binlerce Suriyeli öğretmenin işine son verdi.
2014 Kasım ayında UNICEF ile imzalanan protokol doğrultusunda Suriyeli öğretmenler okullarda gönüllü eğitimci olarak çalıştırılmaya başlanmıştı. Bu kapsamda 12 bin Suriyeli öğretmen görevlendirildi. Ancak 2 Temmuz 2021 tarihinde yayınlanan ve MEB’e bağlı Hayat Boyu Öğrenim Genel Müdürlüğü imzasını taşıyan yazı ile programın sonlandırılmasına karar verildiği açıklandı. Bu karar sonucu 12 bin öğretmenden geçici koruma statüsünde bulunan 9 bininin işine son verildi. Türkiye vatandaşlığına geçmiş olan 3 bin öğretmen ise görevine devam ettirildi.
İşten çıkarılan öğretmenler, kararın kendilerine sözlü olarak tebliğ edildiğini, ellerinde yazılı bir belge olmadığını açıkladılar. Bu nedenle projeye ara mı verildiği, yoksa tümüyle mi bitirildiği konusunda bilgi sahibi olmadıklarını söylediler. Suriyeli öğretmenler gelecek planlarını yapabilmek açısından konunun bir an önce kesin karara bağlanmasını, eğer proje tümüyle bitirilmiş ise bu konuda bilgi verilmesini talep ediyorlar.
Bu karar, Türkiye’de çok zor şartlar altında hayata tutunmaya, ayakta kalmaya çalışan geçici koruma statüsünde bulunan Suriyeli 9 bin öğretmenin mağduriyetine yol açmış durumda. Milli Eğitim bakanlığının, maliyeti tümüyle Birleşmiş Milletler tarafından karşılanan ve on binlerce insan için önem taşıyan bu projeyi devam ettirmesi gerekiyor.